03.06.2021 - 04:15 | Son Güncellenme:
Kurtuluş Savaşı nedenleri ve sonuçları açısından çok önemli savaşlardan birisi olmuştur. Bu savaşta birçok cephe açıldığı görülmüştür. Bu cephelerden biriside Doğu Cephesi olmuştur.
Doğu Cephesinde Kimlerle Savaşıldı?
Doğu Cephesi, 1919-1921 yılları arasında faaliyet göstermiş olan bir cephedir. Bu cephede birçok çetin mücadele meydana gelmiştir.
Ermeni birlikleri sınırlarımıza kadar gelerek halka zulüm etmiştir. Ermenilerin amacı Doğu Anadolu'da bir Ermeni Devleti kurmaktı. Bu amaç için çeşitli saldırılar yapmaya başlamışlardır. Doğu Cephesi'nde Ermeniler ve Gürcüler ile savaş yapılmıştır.
Doğu Cephesi Kahramanları ve Kısaca Özeti
Doğu Cephesi'nde yer alan komutan Kazım Karabekir Paşa, Ermenilerin ilk fırsatta Erzurum ve çevresini alma niyetleri olduğunu görmüştür. Ermeniler durdurmak için önlem alınması gerektiğini düşünen Kazım Karabekir, TBMM'ye bilgi vermiştir. TBMM'nin kararları doğrultusunda Ermeniler'e karşı askeri harekata karar verilmiştir.
Askeri Harekat Kararı ile Ermeniler'e karşı savaş başlatılmıştır. Taarruz 7 Haziran 1920 yılında başlatılmıştır. Ancak Rus Sovyet Hükümeti'nin araya girmesiyle bu taarruz ertelenmiştir.
Ermeniler ise durmayarak işgallerine devam etmiştir. Gürcüler ve Emeniler Türk topraklarına karşı işgale başlamışlardır. Bunun üzerine Kazım Karabekir ve Türk ordusu harekete geçerek Kars zaferini kazanmışlardır.
30 Ekim 1920 yılına gelindiğinde ise Ermeniler kesin olarak yenilgiye uğratılmıştır. 3 Aralık 1920 yılında yapılan Gümrü Antlaşması ile Doğu Anadolu tamamen kurtarılmıştır.
Doğu Cephesi Kahramanları
Kâzım Karabekir
Rüştü Paşa
Osman Nuri Koptagel
Cavit Erdel
Halit Karsıalan
Kâzım Orbay