11.03.2022 - 05:52 | Son Güncellenme:
Atasözleri ve deyimler çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmış sözlerdir. Bu sözlerin kimin söylediği bilinmemekte ve önemli anlamlar taşımaktadır. Doğa ile ilgili atasözü ve deyimler oldukça fazla olmaktadır.
Doğa İle İlgili Atasözleri ve Anlamları Nelerdir?
Türk Edebiyatında çok eski zamanlardan bugüne kadar gelmiş pek çok atasözü bulunmaktadır. Bu atasözleri arasında doğa ile ilgili olanlar ve anlamları şu şekilde açıklanmaktadır:
- Ağaç kökünden yıkılır: Köklü değişiklikler olmadığı sürece düzen bozulmaz, düzenin yıkılması temelden yıkılma ile olur.
- Ağaç yaş iken eğilir: İnsanlar en iyi küçük yaşta eğitilir.
- Ağaç yaprağı ile gürler: İnsanlar akrabaları, yakınları ve yandaşları ile birlikte iken güzeldir.
- Ağaç ne kadar uzasa göğe eremez: Her şeyin bir büyüme sınırı vardır.
- Ağaçtan maşa olmaz: Herkes kendi yeteneğine denk işlerin üstesinden gelebilir.
- Bir çiçek ile bahar olmaz: Bir şeyin gerçekleşebilmesi için gerekli şartların olgunlaşması ve doğru zamanın gelmesi beklenir.
Doğa İle İlgili Deyimler ve Anlamları Nelerdir?
Kalıplaşmış sözler olan deyimler eş anlamlıları yerlerine de kullanılmamaktadır. Sözcüklerin yerleri asla değiştirilmeden kullanılan deyimlerin birbirinden farklı anlamları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları da doğa ile ilgilidir. Doğa ile ilgili deyimlerin anlamları şu şekildedir:
- Ağaç olmak: Bir yerde ayakta çok fazla beklemek anlamına gelen bir deyimdir.
- Ağaca çıksa pabucu yerde kalmaz: Kişi işini bilir. O kişilerin ise davranışlarına hiçbir engel olmaz anlamına gelen bir deyimdir.