EğitimDış Püskürük Kayaçlar Nelerdir, Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

Dış Püskürük Kayaçlar Nelerdir, Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

24.03.2022 - 16:56 | Son Güncellenme:

Yerin derinliklerinde meydana gelen eriyik halde maddelerden oluşan mağmanın bulunan yerden hareket ederek yeryüzüne yakın ya da yeryüzüne çeşitli yerlerine sokularak soğuyarak katılaşması sonucunda meydana gelir. Yer kabuğu magmanın soğuması sonucunda meydana gelir. Farklı mineral yapısında bulunan eriyik durumdaki magma zamanla soğuyarak kayaçları meydana getirir. Dış püskürük kayaçlar nelerdir, nasıl oluşur sizler için derledik.

Dış Püskürük Kayaçlar Nelerdir, Nasıl Oluşur Özellikleri Nelerdir

Kayaçların pek çok yararı vardır. Bu nedenle de hayatının temelini oluşturan çok önemli bir unsurdur. Kayaçların pek çok farklı türü vardır.

Dış Püskürük Kayaçlar Nelerdir?

Magma, yerin derinliklerinden yeryüzüne doğru çıkarak zamanla soğur ve katılaşır. Bu sayede de dış püskürük kayaçlar meydana gelmeye başlar. Andezit, bazalt dış püskürük kayaçlar arasında yer alır. Dış püskürük kayaçlar ise, aynı zamanda volkanik hareketler sonucunda lavların dışarı çıkması sonucunda oluşur. Bu lavlar ise, denizaltında zamanla katılaşır.

İçine su alan bu kayaçlar, yeşil renkli yılan taşı yani serpentin adı verilen kayaçları meydana getirir. Bu kayaçlar ise, dış püskürük kayaç örnekleri arasında yer alır. Dış püskürük kayaçlar ise, çok hızlı bir şekilde soğur ve bu nedenle de içinde bulunan mineraller çok ince tanelidir.

Dış Püskürük Kayaçlar Nasıl Oluşur?

Magmanın yeryüzüne kadar çıkarak soğuması sonucunda meydana gelir. Soğuma hızlı bir şekilde gerçekleştiği için genellikle ince ve yumuşak tanelidirler. Dış püskürük taşlar şu şekilde oluşur;

Haberin Devamı

Mağmanın yeryüzüne çıkarak soğuması sonucunda meydana gelir.

Çok şekilsizdir çok az sayıda büyük kristal de bulunabilir. Aynı zamanda camsı bir yapıya sahiptir.

Bu taşlar, genellikle yarı kristallidir. Aynı zamanda çıkan mağma hava ile temas edince çabuk soğumaya geçtiği için de tam kristalleşme olmaz.

Ülkemizde ise, en çok bazalt, andezit ve granit yaygın olarak görülür.