20.05.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:
Nazil olan birçok ayet ile birlikte toplumsal hayat yeniden düzenlenmiş, bunun yansımaları en fazla kültür ve felsefe gibi alanlarda hissedilmiştir.
Din Kültür İlişkisi Nedir?
Toplumsal yaşamda din ve kültür birbirleriyle her zaman etkileşim halinde olmuştur. Örneğin birçok ayette tüm insanlara ''hala düşünmeyecek misiniz?'' ve ''hala aklınızı kullanmayacak mısınız'' soruları yöneltilmiş, bir anlamda insanların düşünmeleri ve ilim irfan sahibi olmaları teşvik edilmiştir.
Bu nedenle din ve kültür hiçbir zaman birbirinden bağımsız, iki ayrı unsur olarak değerlendirilemez. Bir hoşgörü dini olan İslam, diğer kültürlere ve dinlere saygılı olmamızı öğütlemiştir. ''Sizin dininiz size, benim dinim bana'' ayetinin yer aldığı Kafirun Suresi de bu hoşgörünün en temel dayanaklarından biridir.
Kısaca Örnekler Nelerdir?
1- Rakam ve harfleri kullanan ilk peygamberin Hz. Davut olması.
Hem ayetlerde hem de hadis kaynaklarında, insanlık tarihinde rakam ve harfleri kullanan ilk kişinin Hz. Davut olduğu yazar. Terzilerin piri olarak anılan Hz. Davut aynı zamanda ilk elbiseyi diken peygamberdir.
Yazının, harfin ve elbisenin mucidi olan Hz. Davut, sadece Türk kültürünü değil dünya kültürünü derinden etkilemiştir.
2- ''İlim Çin'de de olsa gidip alınız'' hadisi.
Dinimiz ilme büyük önem vermiş ve tüm Müslümanları ilim sahibi olması konusunda teşvik etmiştir. Henüz 8. yüzyılda kelam, hadis ve fıkıh gibi ilimlerin ortaya çıkması bunun en büyük kanıtlarından biridir.
3- Din - kültür ilişkisinin diğer yansımaları:
Oldukça geniş bir kavram olan kültür, felsefe ve mantık gibi disiplinleri de kapsar. Farabi, İbn Arabi, İbn Rüşd gibi İslam alimlerinin kaleme aldıkları eserler, din - kültür ilişkisinin bir diğer örneğidir. İslam filozofları yıllar boyunca kaleme aldıkları eserlerle Avrupalı düşünürleri etkilemiş ve yeni felsefi disiplinlerin çıkmasında önemli rol oynamıştır.