13.09.2021 - 15:16 | Son Güncellenme:
Diatomik molekül, kimya dersinin önemli konularından bir tanesi olmaktadır. Diatomik moleküller pek çok özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Diatomik yapılı olan pek çok element bulunmaktadır. Bu elementlere pek çok örnek verilebilmektedir.
Diatomik Nedir?
İki atomlu molekül veya diatomik molekül, ikili olacak şekilde apolar bağlı olan atomlara verilen bir genel isimdir. Azot, flor, oksijen, hidrojen ve benzeri ametal yapılı elementler diatomik olan moleküllere örnek gösterilebilmektedir. Karbon monoksit (CO) gibi çeşitli atomlardan meydana gelen moleküller polar bağlı olan moleküller şeklinde isimlendirilmektedir.
Diatomik Moleküller Nelerdir?
Bu moleküllerin birkaç tanesi tek bir elementten meydana gelmektedir ya da diatomik elementler olmaktadır. Diatomik elementler, molekülde yer alan bütün atomların aynı şekilde olduğu homonükleer olan moleküllerin örnekleridir. Atomlar arasında yer alan kimyasal bağlar kovalent bağdır ve polar değildir. Yedi tane iki atomlu elementler ise şu şekilde ifade edilmektedir.
Hidrojen (H2)
Oksijen (O2)
Azot (N2)
Klor (Cl2)
Flor (F2)
Brom (Br2)
İyot (I2)
Biçiminde olmaktadır.
Diatomik Element Örnekleri Nelerdir?
Diatomik elementlere belli başlı element örnekleri verilebilmektedir. Bu elementler arasında; azot, flor, oksijen, hidrojen ve benzeri olan ametal elementler esasen diatomik yapılı moleküllere örnek olarak gösterilebilmektedir.
Heteronükleer Diatomik Moleküller Nelerdir?
Diğer pek çok iki atomlu olan molekül iki tane elementten meydana gelmektedir. Esas olarak çoğu element, özellikle çok daha yüksek düzeydeki sıcaklıklarda iki atomlu olan moleküller oluşturmaktadır. Bununla beraber, belli bir sıcaklığı geçtikten sonra, bütün moleküller kurucu atomlarına ayrılmaktadır. Soy gazlar iki tane atomlu olan moleküller oluşturmamaktadır. İki farklı elementten meydana gelen iki atomlu moleküllere ise heteronükleer moleküller adı verilmektedir. Bazı heteronükleer diatomik olan moleküller şunlardır:
NO
CO
HCl
MgO
HF
SiO
KBr
Şeklinde sıralanmaktadır.