EğitimDesinatör Nedir, Ne İş Yapar? Desinatör Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Desinatör Nedir, Ne İş Yapar? Desinatör Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

23.04.2021 - 01:32 | Son Güncellenme:

Hayatta para kazanmak ve iş yapmak adına birçok iş kolu bulunmaktadır. Bu iş kollarından bir tanesi de desinatördür. Genel olarak bir tasarımcı olarak bilinen desinatör tam olarak ne iş yapmaktadır? Hangi alanda faaliyet göstermektedirler? Desinatör olmak için neler yapmak gerekmektedir? Bu meslek hangi şartların yerine getirilmesini gerektirir? İşte, desinatör ile alakalı bilenmesi gerekenler ile, desinatörlük hakkında genel bilgiler.

Desinatör Nedir, Ne İş Yapar Desinatör Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir

Desinatör kelimesi Fransızca bir kelimedir. Anlamı tasarımcı demektir. Özellikle desen tasarımcılarına bu isim verilmektedir. Mesleki sahada desen tasarımcıları desinatör olarak bilinmektedir.

Desinatör Nedir, Ne İş Yapar?

Desinatör, desen tasarımcılarına verilen bir isimdir. Örme, dokuma, kumaş ve diğer malzemelerin üzerlerine basılacak olan tasarımları oluşturma süreçlerini desinatörler gerçekleştirmektedir. Desinatörler birçok alanda faaliyet göstermektedirler. Bu kapsamda hizmet verdikleri alanlar değişiklik göstermektedir.

Desinatörler ilk olarak müşteriler ile bağlantı kurmaktadırlar. Çünkü müşterilerin ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi ve konu ile ilgili fikirlerinin alınması gerekmektedir. Edinilen analizler ile alakalı olarak ortaya tasarım fikirleri ile tasarım örnekleri ortaya konur. Daha sonra desinatör, tekstil malzemesinin nasıl kullanması gerektiğini hesaplar. İhtiyaç duyulan malzemelerin tespit ve tedarik çalışmasına geçilir. Bu malzemelerin özelliklerinin belirlenmesi ve araştırmalarının yapılması işlemlerini yapar.

Pazarlama, satın alma gibi işlemlerin yanı sıra ekip çalışmasının da bu meslekte önemi büyüktür. Ayrıca teknolojik aletlerin kullanılması ve bilgisayar yazılımlarının kullanılması tasarımlara katkı verecektir. Tüm bunlarla birlikte tasarım örneklerinin sürekli takip edilmesi ve bilgilerin taze tutulması gerekmektedir.

Desinatör Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Bu iş kolu ile alakalı olarak resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmamakta olup, üniversitelerde güzel sanatlar fakülteleri ve tekstil bölümleri okunabilmektedir. Bu alanda özellikle tasarım konusunda yeteneği olan kişiler desinatör olabilirler. Ayrıca okulların dışında sertifika programları da bulunmaktadır.