31.03.2021 - 02:01 | Son Güncellenme:
ATP moleküllerinde bulunan fosfat grupları arasında bulunan bağlar yüksek enerjili olarak görülmektedir. Bu enerjilerden dolayı hücrelerde bir takım olaylar meydana gelmektedir. Bu olaylar sonrasında enerji, enerji sonrasında ise ısı elde edilmektedir. Bir nevi vücut ısısı bu şekilde oluşmaktadır.
Defosforilasyon Nedir?
Fosfat molekülleri proteinlere bağlanarak aktifleşme sağlarlar. Bu olay sonucunda gerçekleşen fosfotaz enzimi sayesinde gerçekleşen olaya defosforilasyon denir. Kısaca fosforlaşma olayı olarak da anılır. Fosforilizasyon olarak da bilinen defosforilasyon bir çeşit ATP yıkımına karşılık gelmektedir.
Canlı hücrelerinin yaşaması için gerekli enerjiye sahip olmaları gerekir. Bu enerjilerde ATP'ler sayesinde karşılanır. ATP'lerin parçalanması ile ortaya çıkan kimyasal enerji bir çeşit biyolojik serbest enerjiye dönüşür. Yapılan bu enerji döngüsünde enerjinin yüzde atmışı ısı olarak ortama verilmektedir. İşte bu ısı sıcak kanlı olarak yaşayan canlılarda vücut ısısını oluşturmaktadır. Defosforilasyon sistemi bu şekilde açığa çıkmaktadır.
Defosforilasyon Örnekleri Nelerdir, Her Canlıda Ortak mıdır?
Organik şekilde bulunan maddelerden fosfat grubunun koparılması ile defosforilasyon oluşmaktadır. Defosforilasyona verilecek örneklerin başında, ATP'de fosfatın koparılması sonucu elde edilen ADP gelmektedir. Defosfolizasyon tüm canlılarda ortak olarak görülmektedir. Bu bağlamda ATP'nin kullanış yolu şu şekilde ifade edilir:
ATP --- P enzim şeklinin oluşması = ADP + Enerji + P ifadesi ile,
ADP --- P enzim şeklinin oluşması = AMP + Enerji + P ifadesi ile belirtilir.