26.02.2021 - 01:15 | Son Güncellenme:
Çözeltiler, solüsyon ismi ile de bilinirler. Çözelti oluşumu için iki ya da daha fazla maddenin olması gerekir. Bununla birlikte maddeler çeşitli oranlarda birbirleri içerisinde çözünebilmektedirler.
Çözelti Nedir?
Maddelerin, başka maddeler içerisinde gözle görünemeyecek yani moleküler boyutlarda çözünmesi ve homojen bir karışım elde edilmesine çözelti ismi verilmektedir. Çözeltiyi oluşturan maddeler içerisinde genelde daha çok olan çözücü, daha az olan ise çözünen olarak adlandırılmaktadır.
Doğada çok fazla çözünen ile çözücü maddeye rastlamanız mümkündür. Herkesin bildiği en iyi çözücü olma özelliğine sahip madde sudur. Bilindiği gibi pek çok katı, sıvı ya da gaz madde su içerisinde kolay bir şekilde çözünebilmektedir. Alkollü su, deniz suyu, çay, şekerli su, mürekkepli su, kola çözeltilere örnek olarak verilebilir. Çözünme durumunun erime olayı ile karıştırılmaması oldukça önemlidir.
Kimyada Çözelti Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Genel olarak 3 farklı çözelti türü bulunmaktadır. Çözeltinin fiziksel haline göre; katı, sıvı ya da gaz şeklinde olabilmektedir. Bunun yanında çözeltilerin fiziksel durumunu çözücülerin belirlediği de bilinmelidir.
Sıvı-Katı Çözeltiler: Bu tip çözeltilerde genelde çözücü madde sudur. Ancak suda çözünmeyen bazı maddeler de bulunmaktadır. Bu tip çözeltiler; Doymamış, doymuş ve aşırı doymuş olarak üç farklı çeşittedir.
Sıvı-Sıvı Çözeltiler: bir sıvı içerisinde başka bir sıvının çözünmesi durumudur.
Sıvı-Gaz Çözeltileri: Gazların bir sıvı içerisindeki çözünme durumu oldukça farklı bir şekilde olmaktadır. Amonyak ve hidrojen klorür gibi gazlar su içerisinde çözündüklerinde ekzotermik bir tepkime meydana gelmektedir.