08.04.2021 - 03:17 | Son Güncellenme:
Çoban Matı, özellikle satranca yeni başlayanların en korktuğu tekniklerden biridir. Acemilerin oyunu daha güvensiz bir şekilde oynaması, öndeki taşların arkasına saklanması bu tekniğin kısa sürede başarıya ulaşmasını ve acemilerin yenilmesini sağlar.
Çoban Matı Nasıl Yapılır?
Çoban Matı satrançtaki en kısa tekniklerden biridir. Oldukça kısa sürede rakibin yenilmesini salayan bu teknik, genellikle oyuna yeni başlayanlar üzerinde başarıya ulaşır. Bu nedenle satranç konusunda ustalaşmak isteyen herkesin öncelikle Çoban Matı tekniğini iyice öğrenmesi gerekir. Fakat Çoban Matı beyazlar için iyi bir açılış tekniği olarak görülmez.
Açılış ilkelerine uymayan bu teknik, zayıf ve güçsüz rakiplere karşı bir avantaj sağlasa da deneyimli oyuncular karşısında pek işe yaramaz. Çoban Matı'nı engellemek çoğu durumda yapmaktan daha önemli hale gelir.
Satrançta Çoban Matı Kaç Hamlede Yapılır?
Çoban Matı satrançta beyazın hareketinden sonra yapılan bir mat çeşididir ve sadece 4 hamlede tamamlanır. Çoban matı her ne kadar 4 hamleden oluşsa da farklı şekillerde tamamlanabilir. Temel olarak beyazlar e2 ya da e4 hamlesiyle açılış yapar ve filini f7 karesine saldırarak c4 karesine getirir. Daha sonra aynı kareye saldırmak için vezir h5'e ya da f3'e ilerletilir. Eğer siyah önlem almamışsa beyaz Vxf7# hamlesinden sonra şah mat konumuna gelir.
Siyahın bu durumu önlemesi için üç farklı yolu olur. Ve7, Vf6 ya da g6 hamlelerinden birini oynamak beyazın şah mat tehdidini savunmasını sağlar. Bu şekilde siyah önlemini aldığında, beyaz vezir hedef haline gelir. Siyah yeni taş geliştirme konumuna geçer ve beyaz saldırıdan savunmaya geriler. Bu durumda siyahın hamle geliştirerek beyaz veziri üzerine saldırmaya devam etmesi oyunu kazanmasını sağlar.