03.04.2021 - 04:52 | Son Güncellenme:
Çevre sorunlarını gidermek için hem bölgesel hem de küresel çapta birçok çalışma başlatıldı. Bu çalışmaların başında sürdürülebilir kalkınma stratejisi yer alıyor. Bu strateji kapsamında birçok yerde ağaçlandırma yapılmakta ve kimyasal ilaçların kullanımına sınırlama getirilmektedir. Bu sayede bitki örtüsü ve biyo çeşitliliğin korunması hedeflenmektedir.
Çevre Sorunları Nelerdir?
Günümüzdeki en büyük çevre sorunlarının başında küresel ısınma geliyor. Karbon salınımının artması ile birlikte dünya genelinde ortalama sıcaklıklar artmış, bu da buzulların erimesine neden olmuştur. Buzulların erimesi ise yüzlerce hayvanın neslinin tükenmesine neden olmuştur.
Küresel ısınma ile birlikte dünyanın sular altında kalma riski de ortaya çıktı. Hava akımlarının yönünün değişmesi, küresel ısınmanın en büyük etkilerinden biridir. Bu nedenle birçok yerde iklim değişti ve birçok bölgede canlı çeşitliliği azaldı. Başta kutup ayıları olmak üzere birçok hayvanın neslinin tükenmek üzere olması da küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçları arasında yer alıyor.
Maddeler Halinde Çevre Sorunları Örnekler
1- Hava kirliliği:
Dünya genelindeki en büyük çevre sorunlarından biri hava kirliliğidir. Fabrika ve üretim tesislerinin sayısının artması ve buralarda kullanılan filtrelerin yetersiz olması hava kirliliğinin en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Bununa birlikte arabaların egzozlarından çıkan dumanla ve fosil yakıtların kullanımı da havadaki oksijen oranının azalmasına neden oluyor.
2- Ormanlık alanların azalması:
Hem çarpık kentleşme hem de iklimlerin değişmesi, ormanlık alanların azalmasına ve ''çölleşme'' olarak nitelendirilen çevre sorunlarının artmasına neden olmuştur. Başta Yemen ve Afganistan olmak üzere birçok ülkede kuraklığın meydana gelmesi de ormanlık alanların azalmasıyla ilgilidir.
3- Toprak kirliliği:
Hava kirliliği gibi toprak kirliliği de küresel bazdaki en büyük çevre sorunlarından biridir. Bunun en büyük nedeni ise pil ve naylon poşet gibi doğada yüzlerce yıl boyunca kaybolmayan nesnelerin direkt toprakla temas etmesidir. Sanayide kullanılan ağır metaller de toprak kirliliğine yol açmaktadır.
4- Çevre ve su kirliliği:
Nüfusun 8 milyara yaklaşması ile birlikte çevre ve su kirliliği arttı. Daha fazla aracın trafikte yer alması, yangın ve sel gibi doğal felaketler de çevre kirliliğinin temel nedenleri arasında yer alıyor.