25.07.2022 - 13:50 | Son Güncellenme:
Burn out halk arasında tükenmişlik sendromu olarak bilinir. Tükenmişlik sendromunda kişiler kendilerini yıpranmış ve çok yorulmuş hissederler.
Burn Out Ne Demek, Türkçesi Nedir?
Hayatımızın her alanında oluşan rekabet ve gittikçe zorlaşan çalışma şartları kişilik özellikleri ve beklentiler ile birleştiğinde bazen kişileri tatmin etmeyebilir. Bu durumda kişiler burn out olarak da bilinen tükenmişlik sendromuna yakalanabilirler. Burn otu herkesin başına gelebilen bir durum olsa da en çok akademisyenlerde, müşteri hizmetleri çalışanlarında, sağlık çalışanlarında, avukat ve öğretmenlerde karşılaşılır.
Hizmet sektöründe çalışan çoğu kişide de burn out olabilir. Tükenmişlik yaşayan kişiler fiziksel ya da duygusal anlamda kendilerini çok yorulmuş ve yıpranmış hissederler. İşlerine konsantre olamaz ve sürekli yapmaları gereken işleri ertelerler.
Burn Out Sendromu Neden Olur?
Burn out sendromuna sebep olan birçok faktör vardır. Bu faktörler bireysel faktörler, kurumsal faktörler ve çevresel faktörler olarak ayrılabilir. Bireysel faktörler kendi içinde kişilik yapısı ve demografik özellikler olarak ayrılır. Kurumsal faktörlerin içinde iş yükü, kontrol, ödüllendirme, aidiyet, adalet ve değerler vardır. Çevresel faktörlerde de aile dinamikleri, sosyo - ekonomik etkenler ile toplumsal olaylar yer alır. Tüm unsurlar burn out sendromunu tetikler ve kişilerde tükenmişlik sendromu yaşanmasına sebep olabilir.
Kişilerin aşırı mükemmeliyetçi olmaları, dakik olmaları ve empati yeteneğine sahip olmamaları tükenmişlik sendromuna sebep olabilir. Dış faktörler dışında en büyük etken kişinin kendi özellikleridir. Kişiler istediklerinin olmaması ve istedikleri gibi gitmeyen durumlar karşısında burn out sendromu yani tükenmişlik sendromu yaşayabilirler.