EğitimBozkır Ne Demek? Tdk'ya Göre Bozkırlaşma Kelimesinin Anlamı Nedir?

Bozkır Ne Demek? Tdk'ya Göre Bozkırlaşma Kelimesinin Anlamı Nedir?

24.04.2020 - 18:00 | Son Güncellenme:

Bozkır, kurak iklim bölgelerdeki bitki örtüsünü ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu terimin genellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehirler için kullanıldığını görürüz. Bu bölgeden uzak yaşayan çoğu insan bozkırın kelime manasını tam olarak kavrayamamaktadır. Peki, bozkır ne demek? TDK’ya göre bozkırlaşma kelimesinin anlamı nedir? Sizler için bozkır ile ilgili sorulan bu sorulara detaylı bir cevap araştırdık. İşte bozkır ve bozkırlaşma kavramlarının açıklamaları.

Bozkır Ne Demek Tdkya Göre Bozkırlaşma Kelimesinin Anlamı Nedir

Bozkır, aynı zamanda step olarak da bilinen bir kelimedir. Step örtüsü ile kaplanmış bölgeler de bozkır kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Türk Dil Kurumu genel Türkçe sözlüğü içerisinde her iki terim için de detaylı tanımlamalara yer verildiği görülmektedir.

Bozkır Ne Demek?

Bozkır, denizden uzaklaşılan iç bölgelerde yağışın da azalmasıyla görülen bir bitki örtüsüdür. Buralarda ormanların yerini otsu bitki ve çalıların aldığı gözlemlenmektedir. Bozkır örtüsünün hakim olduğu bir alanda görülen yağış maksimum 500 milimetreye düşmektedir. Bozkır kuşağı olarak nitelendirilen alanları ise yaz aylarında ılık, kış aylarında ise çok soğuk olmaktadır.

TDK’ya Göre Bozkırlaşma Kelimesinin Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu tarafından kullanıma sunulan sözlükte hem bozkır hem de bozkırlaşma kavramları bulunmaktadır. Bu bağlamda bozkır, “kurakçıl bitkilerden meydana gelen ve sıcak iklimlerde bulunan doğal alan” demektir. Bu alanın otsu bitkilerden oluştuğu ve ağaçsız bir bölge yarattığı da Türk Dil Kurumu tanımlamasında vurgulanmaktadır. Bozkırlaşma ise bozkır duruma gelmeyi ifade etmektedir.