16.06.2021 - 02:14 | Son Güncellenme:
Gezegenimizin yaşam içeren katmanı oldukça incedir; okyanus derinlikleri soğuk ve karanlıkken, üst atmosferde oksijen miktarı oldukça azdır ve hava sıcaklığı çok düşüktür. Bir elmanın kabuğuna benzetilen biyosfer; litosfer, hidrosfer ve atmosfer ile iç içedir.
Biyosfer Nedir?
Dünyanın ince bir örtüsü olan biyosfer katman; atmosferin en alt kısmını, hidrosferi, kriyosferi ve litosferin üst kısmını içermektedir. Dış kabuğun hava, toprak, kayaç ve su barındıran; üzerinde biyotik gelişimlerin ve çevrimlerin yaşandığı canlı yaşamına imkan tanıyan bölümüdür.
Jeofiziksel anlamda biyosfer canlı organizmaların diğer katmanlar ile etkileşimlerini, çevreleri ve birbirleri ile olan ilişkilerini inceleyen evrensel ekolojik mekanizmadır. Biyosfer, bütün yaşamsal faaliyetlerin ve sonucunda oluşturdukları ürünlerin bölgesidir ve ekosistemleri koruma gibi önemli bir rolü bulunmaktadır. Biyosferde meydana gelen değişimlerin hepsi iklim değişiklikleri ile sonuçlanmaktadır
Biyosfer Nasıl Oluşmuştur?
Dünyada biyosfer katmanı hemen oluşmamıştır. Atmosfer tamamen oluştuktan sonra yani oksijen yoğunluğu yaşam için yeterli seviyeye geldiğinde, dünyanın biyosferi de oluşmaya başlamıştır. Bu durum da yaklaşım 2,5 milyar yıl önceye dayanır. Fakat şu nokta da unutulmamalıdır ki; sulu ortamı terk eden bitkilerin kayaların üzerine yapışarak günümüz likenlerine benzeyen dünyanın ilk paleo-florasını oluşturması, günümüzden 400 milyon yıl öncesine dayanan Orta Devon Dönemi’ne aittir. Dünyanın da ilk gerçek biyosferinin Devon Dönemi’nin başlarında oluşmuş olabileceği fikirleri bulunmaktadır.
Biyosfer Neleri Kapsar?
Biyosfer ekosistemleri ve komüniteleri kapsamaktadır. Belirli sınırları olan alanlar içerisinde yaşayan popülasyonlar komüniteyi oluşturur. Ekosistemler ise popülasyonların çevre birlikteliğinin sonucunda meydana gelmektedir.