04.03.2021 - 02:27 | Son Güncellenme:
Biyom ile Flora sıklıkla birbirine karıştırılan iki terimdir. Flora, bir ülkede ya da bölgede yetişen bitki ve mantarlara denir. Floradan daha geniş bir kavram olan biyom ise sadece bitkileri değil, hayvanları ve iklim koşullarını da kapsar.
Biyom Nedir?
Sadece belli başlı yerlere özgü iklim tiplerinin görüldüğü ve hayvan topluluklarının yaşadığı bölgelere biyom adı verilir. Söz konusu bölgelerde iklim çeşitleri bitki örtüsünü belirler. Bitki örtüsü ve ekosistem ise yaşam koşullarını ve canlı çeşitliliğini belirleyen yegane ölçütlerdir.
Biyom Çeşitleri Nelerdir?
1- Kutup Biyomu:
Bitki örtüsünün olmadığı tek biyomdur. Aynı zamanda canlı çeşitliliğinin en az olduğu bölgelerden biridir. Yıllık ortalama sıcaklığın -20 dereceye kadar düştüğü kutup biyomlarında fok balıkları ve kutup ayıları yaşar.
2- Çöl Biyomu:
Gece - gündüz ve kış - yaz sıcaklık farkının en çok olduğu biyom türüdür. Karasal iklimin egemen olduğu çöllerde sadece kaktüs ve bodur çalılıklar yetişir.
3- Tropikal - Yağmur Ormanları Biyomu:
Canlı çeşitliliğinin en fazla görüldüğü biyom türüdür. Goril, maymun, karınca yiyen ve İsa kertenkelesi gibi farklı türlerin yaşadığı yağmur ormanları biyomu Güney Amerika'nın iç kesimlerinde yer alır.
Diğer biyom çeşitleri: Tundra, Savan, Çalılık ve İğne yapraklı orman biyomu.
Biyolojide Biyom Kaça Ayrılır ve Örnekleri Nelerdir?
Biyolojide biyom ikiye ayılır. Bunlardan ilki ormanları, çölleri, vadileri ve platoları kapsayan kara biyomlarıdır. İkinci ise deniz, okyanus ve göllerden oluşan su biyomlarıdır.