EğitimBiyolojik Mücadele Nedir? Biyolojik Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Biyolojik Mücadele Nedir? Biyolojik Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

22.04.2022 - 13:04 | Son Güncellenme:

Özellikle söz konusu tarım olduğu zaman biyolojik mücadele önemli bir yer taşımaktadır. Peki, Biyolojik mücadele nedir? Biyolojik mücadele yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.

Biyolojik Mücadele Nedir Biyolojik Mücadele Yöntemleri Nelerdir

 Biyolojik mücadele pek çok yerde karşılaşılan bir kelime grubudur. Ancak ne olduğu ve nasıl bir mücadele gerçekleştirdiği çok fazla bilinmez. Fakat tarımın gelişmesi için en önemli mücadele yöntemlerinden biri olduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 Biyolojik Mücadele Nedir?

 Tarımsal üretime sekteye uğratan ve zarara sebep olan canlıların kontörlü gerçekleştirmek için en önemli mücadele biyolojik mücadele olarak bilinir. Özellikle bitkiye, bitki örtüsü ile beraber toprağa zarar veren canlılar biyolojik mücadele üzerinden kontrol altına alınır. Buradaki temel olan amaç ise doğada bulunan zararlı düşmanlarını kullanmak suretiyle, biyolojik mücadele ile sorunları ortadan kaldırmak ve bertaraf etmektir. Bu sebepten dolayı biyolojik mücadele olarak bilinir ve tarım konusunda önemli faydalar sağlar.

 Biyolojik Mücadele Yöntemleri Nelerdir? 

 Tarıma zarar veren pek çok canlının doğal düşmanı kullanmak biyolojik mücadele olarak öne çıkar. Bu konuda bu doğal düşmanları değerlendirmek amaçlı pek çok farklı yöntem biyolojik mücadele kapsamında ön plana çıkar.

Haberin Devamı

 - Doğal düşmanları dışarıdan getirmek

 - Doğal düşmanları çoğaltmak

 - Doğal düşmanları koruma altına almak

 Genel çerçevede yukarıdaki yöntemler kullanılmak suretiyle, biyolojik mücadele üzerinden tarım daha üst noktaya ulaşır. Özellikle dışarıdan getirmek ile beraber yapılan mücadele, yaygın gerçekleşen klasik, köklü seçeneklerden biridir.