21.04.2021 - 16:16 | Son Güncellenme:
Biyolojik birikim, doğaya bırakıldıktan sonra mikroorganizmalar tarafından parçalanamayan atıkların oluşturduğu ekolojik problemdir. Atıklar zehirli bir sistem oluşturarak, doğada olan tüm canlılara doğrudan veya dolaylı şekilde zarar vermektedir.
Biyolojik Birikim Nedir?
Biyolojik birikim, insan üretimi olan maddelerin doğaya atılması sonucunda oluşan zehirlenmedir. Bu zehirlenme canlıların tamamına ulaşır ve önemli ölçüde tahripler oluşturur. Doğrudan maruz kalan canlıların nesillerini tüketebilir. Doğanın ciddi anlamda yaşamsal döngüsünü kaybetmesine neden olabilir.
Biyolojik Birikim Nasıl Artar?
Biyolojik birikimin artması, zararlı maddelerin dışarı atılamaması sonucunda artmaya başlar. Canlılar vücutlarındaki maddeleri biriktirip atamadıklarına bu durum ortaya çıkar. Biyolojik birikim artmasının en önemli kaynağı bu şekildedir. Bunun yanı sıra doğrudan maruz kalan canlılarda biyolojik birikim fazlalığı diğerlerine göre fazladır.
En Fazla Hangi Canlıda Biyolojik Birikim Vardır?
Siyanür, radyoaktif maddeler ile bazı ağır metaller besin zincirinin etkilenmesine neden olur. Bu maddeler canlıların dokularında arttıkça biyolojik birikim oluşmasına neden olur ve durum zararlı hale gelir. Biyolojik birikim en fazla olduğu canlılar ise besin zincirinde en üstte yer alan canlılardır. Dere içerisine karışan bu zararlı maddelerden en fazla etkilenen büyük balıklar olurken, en az etkilenenler mikroorganizma türleridir.
Biyolojik Birikim Neden Oluşur?
Biyolojik birikimin oluşumunun en önemli nedeni kullanılan yapay ürünlerin doğaya bilinçsiz şekilde atılmasıdır. Dünyadaki biyolojik birikimin tek nedeni insan türü olduğundan, diğer canlılar bu duruma maruz kalan mağdurlar olarak görülebilir.