11.04.2023 - 16:50 | Son Güncellenme:
İslam dünyasını halifesiz kalmasından dolayı harekete geçen ve Kıpçak Türkü olan Mısır Sultanı Baybars, hilafetin yeniden gün yüzüne çıkmasına ve halifeliğin devam etmesi için çalışmalar başlatmıştır.
Baybars Kimdir? Kısaca Hayatı ve Ölümü Hakkında Bilgiler
1223 yılında Kıpçak ülkesinde dünyaya gelmiştir. Memluklerin dördüncü sultanı olmuştur. Memluklerin Kıpçak şehrine hain saldırı sırasında esir düşmüştür. Esirlikten kurtulduktan sonra Mısırın başkenti Kahire'ye göç etmiştir. Burada hükümdarın Bahri unvanına taşıyan yardımcıların arasında vazifeye başlamıştır. Güçlü ve kuvvetli bir genç olan Baybars, zekası ve kabiliyeti ile kısa bir sürede Dimyatı ele geçirdi.
Mısırın istilası peşinde koşan Fransız Kralı, Mansur'da büyük işkenceye maruz kaldı ve ordusu ile birlikte esir düştü. Bu savaşın kazanılmasında Baybars'ın rolü çok büyüktü. Sultan Kutuz'a büyük yardımları dokunmuştur.
Sultan olduktan sonra, Mısır halkına ve köylülere konulmuş yüksek vergileri ortadan kaldırmıştır. Moğollardan kaçan Ahmet'i halife ilan etmiştir. Bu iki önemli kararları ile hem Mısır da hem de İslam dünyasında durumunu güçlendirdi. Daha sonra Suriye'de Eyyubi emirlerinin kaldırmasına yardımcı olmuştur.
Hayatının en önemli ve en verimli çağından, Saltanatının en parlak döneminde vefat etmiştir. Orta çağ ve Türk İslam tarihinin en büyük simalarındandır. Güçlü bir heybeti ve sağlam bir iradeye sahipti. En önemli kararlarında bile ufak bir tedbiri atlamazdı.
Dinine çok düşkün ve bağlı bir Müslümandı. Kahire'de 1266 ve 1269 yılları arasında yaptırdığı camii, Memluk sultanlarının yaptırdığı camiler arasından günümüze kadar ulaşanların en eski yapısı olarak bilinir. Baybars camii, aynı zamanda pek çok hayır eseri arasında, büyük ve sanat tarihi bakımından oldukça değerli ve zengindir.