14.11.2021 - 03:39 | Son Güncellenme:
Doğada birbirinden farklı hayvan bulunmaktadır. Bu hayvanlardan bazıları başkalaşım geçirebilmektedir. Bu anlamda başkalaşım geçiren hayvanlar pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır.
Başkalaşım Geçiren Hayvanlar ve Canlılar Hangileridir?
Başkalaşım kurbağalar ve böceklerin yumurtalarından çıktıktan sonra yapısal bazı değişikliklere uğrayarak onları dünyaya getiren ana canlıya benzemelerine denilmektedir. Diğer bir ifade ile kurbağa ve böceklerin yumurtadan çıktıktan sonra yetişkin canlı olana kadar yaşadıkları değişime başkalaşım adı verilmektedir.
Başkalaşım geçiren birçok hayvan bulunmaktadır. Bu hayvanlar 6 grupta incelenir. Başkalaşım geçiren hayvanlar ve canlılar şunlardır:
- Kurbağalar: Başkalaşım dendiğinde ilk akla gelen hayvan kurbağalardır. Yumurtadan çıktıktan sonra solungaç solunumu yapan kurbağalar başkalaşım geçirirler. Daha sonra yetişkinlik döneminde karada deri ve akciğer solunumu yaparlar.
- Eklem Bacaklılar: Eklem bacaklılar böcekler, kabuklular, örümcekler ve çok ayaklılar olmak üzere 4 gruba ayrılır. Eklem bacaklı hayvanlar yumurta ile çoğalır ve yumurtadan minik kurtçuk olarak çıkar. Bu kurtçuğa larva adı verilir. Larva yetişkin hale gelinceye kadar uyku döneminde olur. Bu hale ise pupa adı verilir.
- Sürüngenler: Denizde yaşayan bazı hayvanların bir araya gelmesi ile oluşan sürüngenler yumurtadan çıktıktan sonra bir süre yüzer ve suyun dibine yapışırlar. Bu sayede sürüngenler 7 ile 8 yıl yaşamaktadır.
- Mercanlar: Başkalaşım geçiren diğer hayvanlar ise mercanlardır. Döllenmeden sonra ortaya kirpikli larva çıkar ve lavra minik bir kurtçuğa benzer.
- Yumuşakçalar: Başkalaşım geçiren yumuşakçalar midye, salyangoz, istiridye, mürekkep balığı, sümüklü böcek ve ahtapot gibi hayvanlardan oluşmaktadır.
- Derisi Dikenliler: Deniz yıldızı, deniz kestanesi ve deniz hıyarı başkalaşım geçiren hayvanlar arasında yer almaktadır.