15.06.2021 - 01:43 | Son Güncellenme:
Yapısı itibariyle çekim eki alabilen fakat anlam bütünlüğü bozulmadan yalın haliyle kullanılan kelimelere basit kelime adı verilir. Basit kelimeler genellikle kök halinde karşımıza çıkmaktadır.
Basit kelimeler nelerdir?
Basit kelimeler herhangi bir yapım eki almadan, kimi zaman çekim eki alarak dilimize geçmiş, anlam bütünlüğünü koruyan kelimelerdir. Bilindiği üzere yapım ekleri kelimelerin anlamını değiştiren eklerdir.
Örneğin; yol ve yolcu kelimesi cümlenin sonuna getiren –cu eki ile cümledeki anlamın değişimi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Fakat basit kelimelerde böyle bir durum söz konusu değildir. Kelimenin basit olup olmadığını net bit biçimde ifade edebilmek için köküne bakılır. Eğer kök halindeyse bu basit bir kelimedir. Ancak yapım eki aldıysa basit kelime olduğu söylenemez. Basit kelimeler çekim ekleri de alabilir. Bu durum kelimenin basit kelime olmasını engellemez.
Basit kelimelere örnek cümleler nelerdir?
Basit kelimeler iki kelimenin birleşimi ile oluşması durumunda artık basit kelime olma özelliğini yitirir. Konuyla ilgili örneklerle basit kelimeyi anlatmak daha net anlaşılmasını sağlayacaktır;
Kuş, çiçek, dokuz (sayı), motor, pencerenin, radyo, ahşap, domates, baca, yola, gidecek, uçuyor, ödev, iş, salatalık, liste, sincap, ayva, sevecek, düştüm.
Yukarıda geçen kelimelerin tamamı basit kelimeler için örnek gösterilebilecek türden kelimelerdir.