23.03.2022 - 03:25 | Son Güncellenme:
Auguste Comte, Fransız sosyolog, filozof ve matematikçidir. Auguste Comte Sosyolojinin babası olarak bilinir.
Auguste Comte Kimdir?
19 Ocak 1798 yılında Fransa'da doğmuş olan Auguste Comte Sosyolojinin babası olarak bilinmektedir. Katolik bir aileye sahip olan Auguste Comte sosyolojinin neden bilim olmadığını sorgulamıştır. Sosyolojinin temelini o zamanlarda atmış olan Auguste Comte ayrıca felsefedeki pozitif düşünceler üzerine de çalışmalar yürütmüştür. Daha sonrasındaki zamanlarda kimya, gökbilim ve fizik ile de uğraşmıştır.
Comte yaşadığı dönemde altı bilim olduğunu savunmuştur. Bu bilimler Astronomi, Matematik, Kimya, Fizik, Sosyoloji ve Fizyoloji olarak bilinir. Sosyolojiyi tüm bilimlerden daha üstün görmekte ve hepsinden daha önemli olduğunu savunmuştur. Tüm bu düşüncelerinin kaynağı da Saint Simon'ın etkisinde olduğu bilinir. Auguste Comte pozitivizm ile tüm toplumların modernleşebileceğini savunarak buna inanmıştır.
Hayatı, Sosyolojiye Katkıları, Eserleri ve Sözleri
Auguste Comte 19 Ocak 1798 senesinde Katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Sosyolojiyi bilim olarak ilk öne süren kişidir. Her şeyden önce akıl ve bilimi her zaman savunmuş olan Comte sosyolojiyi tüm bilim dallarından daha üstün tutmuştur. Toplumun ve aynı zamanda toplumsal tüm olayların da bilimsel yöntemler ile incelenebileceğini savunmuştur. Yaşadığımız toplumu ileriye götürmek ve aynı zamanda mevcut durumun da farkında olmak için toplumun da incelenmesi gerektiğini söyler. Toplum bilimine ilk olarak sosyal fizik adını vermiş olan Comte sonradan bunu sosyoloji olarak güncellemiştir. Biyoloji ile sosyoloji arasında büyük benzerlikler olduğunu savunmuştur. Biyolojinin de organik bütünlüğü savunmasından dolayı toplum ile benzerlik gösterdiğini söylemiştir. August Comte'un eserleri şu şekildedir:
Pozitif Felsefeye Giriş
Pozitif Felsefe Dersleri ve Pozitif Anlayış Üzerine Konuşma
İslamiyet ve Pozitivizm
Pozitif Felsefe Kursları
Auguste Comte yaşadığı süre boyunca birçok söz söylemiştir ve bu sözle de günümüze kadar gelmiştir. Auguste Comte'un söylediği sözler şu şekildedir:
Yanlışları doğru gösteren dalkavuklara kanan insanlar cahildir.
Birey toplumsal bir varlıktır. İnsan daha çok duyguları ve egosu ile hareket eder, zeka ve aklını kullanmaktan ise çoğu zaman kaçınır.
Dünyada kesin olan tek şey geçmiştir, fakat üzerinde çalışmamız gereken her şey de gelecektir.