EğitimAlmanya’da kariyer kapıları açılıyor

Almanya’da kariyer kapıları açılıyor

19.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Almanya’da nitelikli iş gücü açığı kısa vadede 4 milyona ulaşacak. En fazla ihtiyaç inşaat, bilişim, mühendislik ve sağlık alanlarında. Bu sorunu gören İstanbul Kültür Üniversitesi, Almanya’da Kariyer ve İş Gücü Programı ile öğrencilere ve mezunlara staj ve iş kapılarını aralıyor.

Almanya’da kariyer kapıları açılıyor

 

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Türkiye'den Almanya'ya iş gücü göçünün üzerinden tam 60 yıl geçti. 30 Ekim 1961’de imzalanan Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması ile misafir işçi olarak Almanya’ya ilk adımı atanlar, günümüzde dördüncü nesle ulaşmış durumda. Farklı ülkelerden göç almaya devam eden ülkede, 400 bin göçmene daha acil ihtiyaç var. Pandemiyle nitelikli iş gücü açığının daha da arttığı Almanya’da, inşaat, bilişim, mühendislik, sağlık, mimarlık, lojistik sektörlerinde eleman açığı günden güne artıyor. Alman Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre ülkede 1.2 milyon işçi açığı bulunuyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Peter Adrian ise 2020'li yılların sonuna kadar Almanya'da kalifiye eleman sayısında 4 milyon azalma olacağına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İşverenle görüşme fırsatı

1961’de göçle başlayan serüven, iki ülke arasında iş birliklerinin önünü açtı. Bu kapsamda Almanya’ya gidenlerin yanı sıra mesleki tecrübelerini aktarmak üzere Türkiye’ye gelenler de oldu. Almanya’da gençlere kariyer yolunu açan Alman Yönetim Akademisi Niedersachsen (DMAN) ile İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) arasında oluşturulan Almanya’da Kariyer ve İş Gücü Programı da bu işbirlikleri arasında yer alıyor.

Üniversite öğrencilerinin ve mezunların katılımına açık olan program, iki aşamadan oluşuyor. İlk aşamada İKÜ bünyesinde Almanya’da Yaşam, Alman Ekonomisi ve İş Piyasasına Genel Bir Bakış, Almanya’da Çalışma, İkamet Hukukuna Giriş ve Almanya’da Kariyer başlıklarında 5 gün seminerler verilecek. Daha sonra başarılı olanlar, ikinci aşamada DMAN Almanya’daki işletmelerin gereksinimlerine göre uyarlanan bir haftalık seminerlere katılma, şirket ziyaretleri ve işverenlerle görüşme fırsatı yakalayacaklar. Birinci aşaması martta, ikinci aşaması mayısta uygulanacak programda başarılı olanlar, Almanya’da staj yapma ve iş gücü ihtiyacı olan alanlarda istihdam edilme olanağı elde edecekler. Marta kadar başvuruların sürdüğü programın ilk aşamasının ücreti 500 euro. İkinci aşama ise uçak bileti ücreti dışında her şey dahil planlandı.

Haberin Devamı

‘Dönmelerini istiyoruz’

Programın koordinatörlüğünü üstlenen, kendisi de göçmen bir ailenin çocuğu olan İKÜ Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Nilüfer Köker, programla katılımcıları Almanya’da çalışmaya dair yoğun şekilde hazırlamak istediklerini belirterek, “İkinci aşamada katılımcılar, DMAN bünyesinde işverenlerle tanışma ve özgeçmişlerini onlara verme fırsatı yakalayacaklar. Özgeçmişler, bir diğer partnerimiz olan Elemanya’nın portföyüne alınacak. Katılımcıların Almanya’da, kendi branşlarında uzmanlaşmalarını, 5-10 yıl sonra ülkelerine dönmelerini istiyoruz” dedi.

‘İlişkiler geliştirilecek’

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kuruluşları arasında yer alan DMAN ile protokol temaslarını birebir yöneten İKÜ Rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal ise iş birliği hakkında şunları söyledi: “Protokol kapsamında Türk ve Alman şirketleri, organizasyonları, birlikleri, odaları arasında ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi için projeler de yapılacak. Afrika, Rusya, Çin, Orta ve Doğu Avrupa, Asya, Orta ve Yakın Doğu’da aktif olarak faaliyette bulunan ve bu ülkelerden gelen nitelikli iş gücünü, Niedersachsen’daki şirketlerle buluşturan DMAN, yeni teknolojilerden de yararlanıyor. Yapay zekâ konusunda Niedersachsen’daki şirketlerle de iş birliği içinde. Özetle iş birliğimizin Türk ve Alman şirketleri, organizasyonları, birlikleri, odaları arasında ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi için de önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.”

Yazarlar