EğitimALES sınav başvuruları kesin olarak başladı!

ALES sınav başvuruları kesin olarak başladı!

19.03.2016 - 16:50 | Son Güncellenme:

15 Mart’ta açıklanması beklenen ALES başvuruları 2 gün ertelendi ve 17 Mart itibariyle kesin olarak başladı. ALES başvurularını nasıl ve nereden yapacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.

ALES sınav başvuruları kesin olarak başladı

Günümüzde eğitim ve öğretim alanında yapılmış olan birçok yenilik bulunmaktadır. Bu yenilikler sayesinde daha aydın bir gelecek yetiştirilmekte olan ülkemizin bu eğitim öğretim alanında uyguladığı birçok sınav sistemi vardır. Bu sınav sistemlerinin ilk durağı okuyacağımız liseyi seçebilmemiz için girdiğimiz seviye belirleme sınavıdır. Bu sınavdan sonra 4 yıllık lise hayatımıza başlayıp mezun olana kadar başka bir sınava girmemekteyiz. Liseyi tamamladıktan sonra okuyacağımız üniversiteyi belirlemek için de bir sınava girmekteyiz. Bu sınav iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Ancak birinci aşamadan sonra da herhangi bir üniversitenin iki yıllık bölümlerine girebilmeniz mümkündür. Üniversiteden sonra girilebilecek birçok yüksek lisans sınavı bulunmaktadır. Bu yazımızda sizler için ALES sınavından bahsedeceğiz. Başvurunuzu nereden ve nasıl yapabileceğinizi detaylı ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES Nedir?

ALES yani açılımı ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ülkemizde üniversitelerde eğitim görevlisi, okutman, çevirici, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı alanlarına giriş yapmak isteyen üniversite mezunlarının girmiş olduğu sınavdır. ALES’e girebilmek için mutlaka bir üniversiteyi tamamlamış olmanız gerekmektedir. ALES, ÖSYM tarafından yılda iki kez yapılmaktadır. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılmak üzere yılda iki kez yapılan ALES gireceğiniz döneme göre; ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar sınavı olarak adlandırılmaktadır. ALES, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte ve yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçimi için de yapılmış olan bir sınavdır.

Haberin Devamı

ALES daha önceki yıllarda tez uygulaması olmadan yüksek lisans programlarının başvurularında istenmekteydi. Ancak artık sadece tez uygulaması olan yüksek lisans için istenmektedir. Tez uygulaması, yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir. Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler. Eğer ALES puanınız iyi ise yüksek lisans başvurunuzda almış olduğunuz bu yüksek puan size oldukça önemli bir nicelik sağlar.

ALES Başvurusu Nereden ve Nasıl Yapılır?

ALES’e girebilmek için başvurunuzu üç şekilde de yapabilmeniz mümkündür. İnternet, başvuru merkezleri ve posta ile yapılabilen ALES başvurusu için ilk olarak internet yöntemini anlatacağız.

İnternet Yöntemi Üzerinden Yapılan ALES Başvurusu:

ÖSYM resmi sitesini kullanacağınız bu yöntemde ilk olarak ÖSYM’nin aday işlemleri resmi sitesine giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yaptığınızda bulunan öğrenci işlemleri menüsünün başvurular kısmında yer alan ALES seçeneğine tıklayarak açılacak olan sayfadaki formu doldurunuz. Böylelikle internet sistemi üzerinden başvurunuzu yapmış olacaksınız.

Başvuru Merkezleri Üzerinden Yapılan ALES Başvurusu:

Başvuru Merkezlerine gitmeden önce başvuru yapabilmek için başvuru ücretini ödeyip, başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru merkezine giderken nüfus cüzdanınızın veya pasaportunuz yanınızda olması gerekmektedir. Engelli adaylar için başvuru işlemi ise, bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporunun onaylanmış bir nüsnasını ve engellerine ait öz geçmişlerinin detaylı olarak anlatılmış olan bi belgeyi başvuru merkezlerine başvuru sırasında vermeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı

Posta Yöntemi İle Yapılan ALES Başvurusu:

ALES başvuruları süresince internet üzerinden veya başvuru merkezlerinden başvuru yapamayacak olan adayların yaptığı sınav başvurusudur. Başvuru sırasında göndermeniz gereken belgeler şunlardır:

- Aday tarafından doldurulup, imzalanmış olan başvuru formu

- Engelli adaylar için başvuru merkezlerine giderken götürdükleri belgelerin aynısı, yani engellerine dair sağlık raporu ve engellerinin detaylı olarak anlatılmış öz geçmişi

- Aday başvuru formunda bulunması için son 3 ay içerisinde adayın yüz hatlarının belli olduğu bir adet fotoğrafı

Haberin Devamı

- Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı kopyası

- Sınav ücretinin ödendiğine dair banka dekontu

Bu belgeleri gönderdiğiniz ve ÖSYM’ye ulaştığı takdirde başvurunuz kabul edilecektir. ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler için ÖSYM mesuliyet kabul etmemektedir.