22.03.2016 - 22:30 | Son Güncellenme:
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yani ALES üniversitelerde eğitim görevlisi, okutman, çevirici, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına giriş yapmak isteyen üniversite mezunlarının girmiş olduğu sınavdır.
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
ALES’e girebilmek için mutlaka üniversiteyi tamamlamış olmanız gerekmektedir. ALES, ÖSYM tarafından yılda iki kez yapılmaktadır. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılmak üzere yılda iki kez yapılan ALES gireceğiniz döneme göre; ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar sınavı olarak adlandırılmaktadır. ALES, ülkemizde lisans üstü eğitime girişte ve yurt dışına lisans üstü eğitim için gönderilecek adayların seçimi için yapılmış olan bir sınavdır.
ALES daha önceki yıllarda yüksek lisans programlarında tez uygulamasını başvurularda istenmekteydi. Ancak günümüzde sadece tez uygulaması isteyen yüksek lisans programları için istenmektedir. Tez uygulaması, yüksek lisans programları için oldukça önemli bir yere sahiptir. Tez içeren yüksek lisans başvurularında üniversiteler ALES sonucuna çok önem vermekteler. Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda almış olduğunuz bu yüksek puan size avantaj sağlayacaktır.
ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?
ALES’e girebilmek için yapabileceğiniz 3 çeşit başvuru tipi bulunmaktadır. İnternet sistemi üzerinden, başvuru merkezleri aracılığı ile ve posta ile yapılabilen başvurulardır.
İnternet Yöntemi Üzerinden Yapılan ALES Başvurusu:
ÖSYM resmi sistemini kullanacağınız bu yöntemde ilk olarak ÖSYM’ye ait aday işlemleri resmi sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yapabilmek için T.C. kimlik numaranızı ve sistem şifrenizi kullanmanız gerekecektir. Girişinizi yaptığınızda sağ tarafta bulunan öğrenci işlemleri menüsünün başvurular kısmında bulunan ALES seçeneğine tıklayınız. Açılacak olan sayfadaki başvuru formunu doldurunuz. Böylelikle internet sistemi üzerinden başvurunuzu yapmış olacaksınız.
Başvurunuzu tamamlamak için son olarak anlaşmalı bankaların şubelerine giderek sınav ücretinizi yatırmanız gerekmektedir. Ücretinizi ödediğiniz zaman sınav başvurunuz tamamlanmış olacaktır.
Başvuru Merkezleri Üzerinden Yapılan ALES Başvurusu:
Başvuru merkezleri ile yapılan ALES başvurusu için başvuru merkezine gitmeden önce sınav ücretinizi yatırmanız gerekmektedir. Sınav ücretinizi ödediğinize dair banka dekontunu başvuru merkezlerinde dolduracağınız başvuru formu ile yetkili kişiye teslim ettiğinizde başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Engelli adaylarımız için ALES başvurusu işlemleri geçerli olmakla birlikte engellerine dair detaylı almış oldukları sağlık raporlarını yetkiliye diğer belgeler ile birlikte teslim etmeleri gerekmektedir.
Posta Yöntemi İle Yapılan ALES Başvurusu:
Posta yöntemi ile ALES başvurusu yapmayı tercih eden adaylar için gönderecekleri postanın içinde bulunması gereken belgeler şunlardır:
- Aday tarafından doldurulup, imzalanmış olan başvuru formu
- Engelli adaylar için engellerine dair detaylı hazırlanmış sağlık raporu
- Aday başvuru formunda bulunması için son 3 ay içerisinde adayın yüz hatlarının belli olduğu bir adet fotoğrafı
- Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı kopyası (fotokopisi)
- Sınav ücretinin ödendiğine ilişkin banka dekontu
Belgeleriniz ÖSYM’ye ulaştığı anda başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Ancak bir aksilik olup, postanız ÖSYM’ye ulaşmazsa ÖSYM bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.