EğitimAlçı (Jips) Taşı Nedir? Nerelerde Kullanılır Ve Özellikleri Nelerdir?

Alçı (Jips) Taşı Nedir? Nerelerde Kullanılır Ve Özellikleri Nelerdir?

10.01.2022 - 14:56 | Son Güncellenme:

İnşaat sektöründe büyük gelişmeler sağlamaya fırsat veren alçı taşı özellikle çimento ve alçı gibi malzemelerin içerisinde kullanılan bir malzeme olmaktadır. Alçı taşı diğer üretim çeşitlerinde örneğin kağıt ve dokuma gibi imalatlarda da dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Alçı taşı nedir? Nerelerde kullanılır ve özellikleri nelerdir sorularının yanıtları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Alçı (Jips) Taşı Nedir Nerelerde Kullanılır Ve Özellikleri Nelerdir

Alçı taşı ham alçı yapımında kullanılan bir taştır. Ve tüm sanayi işlerinde kullanılan ham madde yarı madde ve yardımcı malzemelerde yer alan bir üründür. 

Haberin Devamı

Alçı Jips Taşı Nedir? 

Alçı taşı jips denilen kayaçların kırılmasıyla elde edilen bir çeşit doğal katmanın bir sonucu olarak bilinmektedir. Alçı taşı yani jips taşı eriyerek un kıvamına gelebilen ve kolaylıkla su ile karışabilen özelliği ile her alanda kullanılabilen alçının ana maddesi olmaktadır. 

Alçı Taşı Nerelerde Kullanılır? Özellikleri Nelerdir? 

Alçı taşı alçı yapımında hammadde olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında alçı taşından elde edilen alçı ise çimento yapımında mermer sıvası yapımında gübre yapımında ve kağıt imalatı ile dokuma imalatında dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. 

Alçı taşından elde edilen alçı maddesi özellikle inşaat malzemelerinin hemen hemen hepsinde kullanılabilen bir malzeme olmaktadır. Alçı inşaat alanında yapılan gelişmeleri daha hızlandırmanın yanı sıra iyi bir yalıtım malzemesi olduğu için daha çok tercih edilmektedir. 

Haberin Devamı

Alçı taşından elde edilen alçının özellikle çabuk kuruması ve karışım imkanı vermesi ile yapılan tasarımlarda bu taşın kullanıldığı bilinmektedir. 

Alçı taşı minerali tüm üretim ve imalat işlerinde kullanılan bir taş olarak bilinmektedir. Bunları şöyle sıralamak mümkündür. Tıp ve cerrahi için kullanılan malzemelerde dişçilikte kimya sanayide porselen ve diğer kalıp gerektiren imalat işlerinde güncel hayatta sıklıkla kullanılmaktadır. 

Alçı taşının kalıp yapmak amacıyla kullanımı hem ekonomik hem de kullanışlı olduğu için tercih edilmektedir.