EğitimA Priori Ne Demek? Felsefede A Priori Nedir, Ne Anlama Gelir?

A Priori Ne Demek? Felsefede A Priori Nedir, Ne Anlama Gelir?

04.06.2021 - 00:24 | Son Güncellenme:

Antik çağlardan günümüze kadar ulaşmış en önemli felsefi yapılar arasında A piori gelmektedir. Özellikle son dönemlerde bu yaklaşım ve yöntem pek çok kişinin ilgisini çekmiş durumda. Peki, A priori ne demek? Felsefede a priori nedir, ne anlama gelir? İşte bu konu üzerine merak edilen farklı bilgiler.

A Priori Ne Demek Felsefede A Priori Nedir, Ne Anlama Gelir

Bilim ile önemli oranda çatışan a priori, felsefenin en dikkat çekici yönlerinden biridir. Hatta günümüzde yapısı ve durumu hala tartışılan, kesinlik kazanmayan bir ön bilgi olarak da ifade etmek mümkündür.

A Priori Ne Demek?

Kelime anlamı üzerinden bakıldığı vakit a priori, ‘Önsel ya da önsezi ve ön bilgi’ bir şekilde ele almak mümkün. Aynı zamanda herhangi bir durumun bir öncesi ya da önceki şeklinde ifade edilebilmektedir. Günlük yaşamda kelime anlamı üzerinden çok fazla kullanılmasa bile, felsefi yönden önemli bir yere sahip unsurlar içerisinde gelmektedir. Felsefe ile ilgilenen birçok kişinin de ilgisini çeken ve bilim ile çatışan önemli düşüncelerden biri olarak öne çıktığını söylemek mümkün.

Felsefede A Priori Nedir, Ne Anlama Gelir?

A piori özellikle felsefe üzerinden ele alınmakta ve incelenmektedir. Özellikle deneyden önce olan anlamında kalıplaşmış biçimdir. Deneyden sonra olan anlamındaki A posteriorinin karşıda olarak da anlatmak mümkün. Yani herhangi bir deneyin getireceği unsur kapsamında, aslında bunu nereden geldiğini anlatan bir öğe olarak öne çıkar.

Ancak bilimsel açıdan A priori konusunda herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Yani bu konuda hiçbir önsel bilgiden bahsetmek mümkün değildir. Çünkü bilimde herhangi bir şeyin ispatlanması için öncelikle deney ve kanıt gelir. O yüzden bilimsel metot bu tür bilgileri reddeden bir yapıya sahiptir. Özellikle metafizik ile beraber tanrının varlığı gibi unsurlar A piori için verilebilecek en güzel örnekler içerisinde yer almaktadır.