EgeYeni korkumuz dana veremi

Yeni korkumuz dana veremi

24.05.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

Kronik yorgunluk, halsizlik, gece terlemesi, eklem ağrısı belirtileri veren dana vereminin son dönemde yaygınlaştığı uyarısı yapan Prof. Dr. Sakarya, “Organa yerleşebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ise ölüme kadar götürebiliyor” dedi.

Yeni korkumuz dana veremi

Toplumda verem olarak tanımlanan tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen bir hastalık olarak bilinse de hayvanlarda oluşan tüberküloz, et ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile insana bulaşıyor. Dana tipi verem olarak ifade edilen hastalıkta son yıllarda artış yaşandığını dile getiren Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, geçmeyen yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendisini gösteren hastalığın, tıbbi müdahale uygulanmadığında ölümcül olabileceğine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Vereme neden olan bakterinin sindirim yoluyla bulaştığı kişide, böbrek, karaciğer, beyin, kemik ve hatta kemik iliğini tutabildiğini belirten Prof. Dr. Sakarya, “Akciğer değil sindirim sistemi yoluyla olduğu için, kişideki semptomlar akciğer veremi semptomlarına benzer belirtiler olmuyor. Bu nedenle de tüberkülozdan şüphelenilmiyor. Ne yazık ki vücuda çok fazla yayıldıktan sonra fark edilebiliyor. Ne yazık ki, ortak kullanım alanları ve ortama göre insandan insana da bulaşabiliyor. Tedavisi akciğer vereminden çok daha uzun sürüyor, tedavi edilmediği takdirde organ kayıplarına ve hatta ölüme bile neden olabilir. Tabi önemli olan tanının konulabilmesi. Çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Hastalığın belirtileri çoğu zaman psikolojik olarak düşünülse de şikayetler geçmiyorsa ileri teknikler kullanmak gerekir. Hekimin belirtilerden yola çıkarak yapılmasını istediği Quantiferon testi ile kesin tanı konulabiliyor. Bu teknikle bakterinin varlığı tespit edildikten sonra vücutta nerde tutulum gösterdiğini bulmak ve tedaviyi yapmak gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Az pişmiş tüketmeyin

Kesim yapılırken hayvanların verem açısından taramadan geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Sakarya, “Sütün çok iyi pastörize edilmesi gerekiyor çünkü bu bakteri çok kolay ölen bir şey değil. Mesela et tüketiliyorsa, az pişmiş et problem yaratabilir. Bu tür gıdaları iyi pişirmek gerekiyor” dedi.