08.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
KADİR ÇETİNKAYA Milliyet
CHP’li Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Milliyet Ege’nin Misafir Odası’na konuk oldu. Milliyet Ege Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yazı İşleri Müdürlerimiz Uğur İşven, Muhittin Akbel ve yazarlarımız Erol Yaraş ile Kemal Önderoğlu’nun sorularını yanıtlayan Karabağ, önemli açıklamalarda bulundu:
n Sohbete, CHP’nin yeni aday belirleme yöntemiyle başlayalım. Anketlerle bir adaya yönelme söz konusu olacak. Bunlar yeterli olmazsa, eğilim yoklaması yapılacak. Sizce bu yöntem doğru mu?
- Genel Merkez yapıyorsa, saygı duyarız. Halkın istemediği birinin belediye başkanı olması mümkün değil. Ben kendi ölçüme bakarım, onların bakmasına gerek yok. Halkın seni isteyip istemediğini pekala anlarsın. Eğer halk beni istemezse, zaten ortaya çıkmam. Fakat vatandaşın beni istediğini biliyorum. Ön seçim, sağlıklı değil. Şu anda partinin zemini buna uygun değil. Üye yapısı düzelmeden, partililik ruhu olan insanları çoğaltmadan ön seçim, yanlış sonuçlar doğurur. Belediyeler bizde olduğu için çok sayıda insan üye oluyor CHP’ye. Kendi işini belediyede gördürmek için, belediyeye işe girmek için, işte belediyeden başka beklentileri olduğu için... Böyle bir zeminde yapılacak anketler yanıltır. şarısızsam, niye aday olayım ki...
Temizlikte sıfır hata
Sizin anketlerinizdeki tablo nasıl?
- Biz de anket yaptırdık. 4 ay önceydi. Bugün seçim olsa, Hasan Karabağ’a oy veririm diyenlerin oranı yüzde 48.9. AK Parti yüzde 34. Yüzde 12.5 kararsız.
Vatandaş hizmetlerinizden demek ki çok memnun.
- Ulaşım ve su hizmeti yetersizse, Büyükşehir başarısız demektir. Bir ilçe temiz değilse, ilçe belediyesi başarısız demektir. İZSU’dan, ulaşımdan şikayetler alıyoruz. Fakat vatandaş, bunların Büyükşehir’e ait hizmetler olduğunu bilmiyor, bilmek istemiyor, size yükleniyor. Bayraklı’da temizlikteki memnuniyet, yüzde 92.5 oranında.
Büyükşehir ile koordineli çalıştığınızı söyleyebilir misiniz?
- Son dönemde Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, bizimle çok ilgili. Projeleri iletelim veya ortak yapalım diyor. Mesela belediye hizmet binasının ihalesine çıktık. Banka kredisi çıkmamıştı. Merak etmeyin, üstünü ben tamamlayayım dedi. Az buz bir fark değil, 5-6 milyon liralık bir farktan söz ediyoruz. Büyükşehir ile herhangi bir sorunumuz yok.
Anketlerde vatandaşın en çok memnuniyet gösterdiği hizmetler hangileri?
- Temizlikte sıfır hatayla çalışıyoruz. Her sokağımız pırıl pırıl. En temiz sokakları ödüllendiriyoruz. Parklarımız çok temiz. Halk, toplu spor yaptıkları yerler için teşekkür ediyor. Ümit Boz Tesisleri’nin tribününü genişletiyoruz. Bayraklı’da yeni bir stat doğuyor.
Ön inceleme yapıyorlar
Soruşturmalarla, müfettişlerle aranız nasıl?
- Şu günlerde ‘ön inceleme’ adı altında ziyaretlerde bulunuyorlar. Baktılar ki bir şey bulamıyorlar, ön incelemeye başladılar.
Yeni hizmet binası hakkında bilgi verir misiniz?
- Bayram sonrasında ihaleye çıkıyoruz ve yakında temelini atacağız. 12 bin metrekarelik bir alanda. Altınyol üzerinde. 150 araçlık otoparkımız olacak. Arka tarafta 500 metrekarelik bir yer aldık, şahıstan. Göreve geldiğimin 6. ayında kamulaştırdık burayı. Büyükşehir ile anlaştık. Dört kat yerin altına gireceğiz. Binamız 12 kat olacak.
Seçime bir yıl kaldı. Bu süreçte neler yapmak istiyorsunuz?
- Pazaryerlerini kapalı pazar haline getiriyoruz. Osmangazi pazaryerinin projesi hazır. Kültür merkezi projemiz var. Doğançay imar planlarını yaptık. Orada da bir spor alanı çıkıyor. Resmi maçların oynanabileceği iki bölgede iki saha olacak. Ümit Boz tesislerini yaptık onun ikinci etabını tamamlıyoruz. Gümüşpala’da bir kompleks yaptık. Altı pazaryeri üstü spor tesisi, düğün salonu olacak.15 bin metrekare kilit parke döşedik. Şimdiye kadar kendisine ‘iyi başkan’ dedirtemeyen bir belediye başkanının, bundan sonra karnesini düzeltmesi mümküm değil. İnsan odaklı işler yapmak lazım. Çok büyük hizmet olan dershanemiz var. Orada gönül bağı oluşturuyorsunuz. Siyasi görüşü ne olursa olsun, orada insanlarla kaynaşıyorsunuz. 1000 çocuğa burs veriyorum. Bu sayıyı artırmak istiyorum. Sağlık yardımlarımız var. Üç noktada ücretsiz muayene hizmeti veriyoruz. Engelliler için bir araç aldık. Engelli vatandaşlarımızı gitmek istediği yere götürüyoruz, sonra alıp evine bırakıyoruz. 1500 kadına kurs verdik. 20 tane semt evi açtık. Temizlik işlerinde 25-30 kadın çalışıyor. Kadınlar, ürettikleri el emeği göz nuru eserleri satıp para kazanıyorlar. Yaşlılarımızla sürekli birlikteyiz. Tüm bunlar ve sayamadığım çok sayıda hizmetimiz, Hasan Karabağ’ı, Bayraklı sakinleriyle kaynaştırdı.
Misafirhane ilgi gördü
Bayraklı’da kız öğrenciler için misafirhane projeniz tuttu gibi görünüyor.
- Misafirhanemiz çok büyük ilgi görkdü. Bu şehirde demek ki böyle bir yatırıma ihtiyaç varmış. 250 kişi kapasiteli bir misafirhane daha yapmak istiyorum. Meclisten çıkan tarife de çok uygun. Ayda 200 lira... Çocuklarımızı çeşitli tehlikelerden kurtarmanın başka yolu yok. Her ilçe mutlaka misafirhane yapmalı, çocuklara sahip çıkmalı.
Bayraklı’da Ak Parti’nin işi çok zor
Ecrimisil krizi yaşadınız bir ara. Nedir bu dava?
- Orada havuz var. Havuz spor kulübüne tahsisli meclis kararıyla bir de orada düğün salonu var. Emlak Müdürlüğü’ne ait bir yer ama tahsisli. Spor kulübü, kamu yararına orada yüzme kursu açıyor. Emlak Müdürlüğü de Kültür Müdürlüğü de ödeyebilir. Kültür Müdürlüğü de oradan gelir elde ediyor. Kültür Müdürlüğü ödedi. Emlak beyanına göre esas olan değerlerden yeni bir hesaplama yöntemine göre biraz artırdılar. 70 bin lira ödedik. Dünya Barış Anıtı’nda çayocağı var. Buna mecburuz, çünkü çay ocağı açmazsak, orası ayyaşların mekanı olur. Çayocağı bir de tuvalet koyduk, halk sahip çıkmaya başladı. Tezgahın arkasından içki satışı yok. Sürekli denetliyoruz.
Bayraklı’daki siyasi tablo nasıl?
- 222 bin seçmenimiz var. Bayraklılı vatandaş, Bayraklı’da yaşayan birini istiyor. AKP’nin durumu zor. İzmirlinin Atatürkçü, Cumhuriyetçi tarafıyla fazla uğraştılar. Bunlar, mahkeme süreci, yeniden CHP’ye olan ilgiyi artırdı. Sahiplenme oldu.
Otopark sorununu çözmemiz lazım
Bayraklı’da ciddi boyutta otopark sorunu var. Buna nasıl bir çözüm ürettiniz?
- Özellikle merkezde park sorunu yaşıyoruz. Bir alanımız var, yeraltına girmek lazım ama orası da SİT alanı. Yapılacak her kazıda SİT Kurulu’ndan izin almak gerekiyor. Büyükşehir destekli bir otopark yapmamız gerekiyor.
Kentsel dönüşüm konusunda neler yapıyorsunuz?
- Bu konuda yasa çıkarıldı. Belediyeler bu işte noter gibi olacak. Hem vatandaşın hem müteahhitlerin haklarını koruyacak. Gecekondu hak sahipleri, sayısala bakıyor. Vatandaşın gecekondusu 150 bin lira. Üç daire alsa, 150’er bin liradan 450 bin lira... Budur kentsel dönüşüm. Rantın, hak sahiplerine doğru paylaştırılması lazım. Eğer doğacak ranttan gecekondu sahibi bire iki veya üç alabiliyorsa, doğru olan budur. Yoksa çok büyük sorunlara yol açar. Bizim projelerimize göre 750 metrekare inşaat izni verildiğinde orada yaşayan insan sayısının iki katı kadar insanı barındıracak inşaat yapabiliyoruz.