EgeUyku pozisyonumuz ömrümüzden yiyor!

Uyku pozisyonumuz ömrümüzden yiyor!

08.06.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:

En sevdiğiniz ve yıllarca değiştirmeden uyuduğunuz pozisyon hangisi? Peki yan yatmanın göğüs sarkmasına, sırt üstü uyumanın uyku apnesine, yüz üstü uyumanın ise boyun ve sırt ağrısına sebep olabileceğini biliyor musunuz?

Uyku pozisyonumuz ömrümüzden yiyor

DİDEM SEYMEN - Geçtiğimiz haftalarda The Telegraph gazetesinde uyku pozisyonlarının getirdiği sağlık riskleriyle ilgili bir makale yayınlandı. Haberde fizyoterapist, uyku uzmanı ve ‘İyi Uyku Rehberi’ adlı kitabın yazarı Sammy Margo’nun şu görüşlerine yer verildi: “Uyku pozisyonları genel sağlığınızı, konforunuzu ve uykunuzun kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Her pozisyonun artıları ve eksileri vardır ve bunları anlamak, daha iyi uyku ve sağlık sonuçları için ayarlamalar yapmanıza yardımcı olabilir.”

Haberin Devamı

İşte uyku pozisyonları ile ilgili detaylar:

Yan uyumak:

4 Yan uyuma en yaygın pozisyondur ancak sol veya sağ tarafa yatmalarına bağlı olarak bazı insanlar için sağlık açısından olumsuz etkileri vardır.

4 Hamile kadınların ve asit reflü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya diğer bağırsak sorunları olan herkesin sol tarafına yatması tavsiye edilir.

4 Kalp rahatsızlığı olan kişilerin ise kalp üzerindeki baskıyı hafifletmek için sağ taraflarına doğru uyumayı denemeleri tavsiye edilir. Araştırmalar, insanların sol tarafına yattıklarında yer çekimi nedeniyle kalplerinin pozisyonunun değiştiğini gösteriyor. Bu, kalbin elektriksel aktivitesinde değişikliklere neden olur. Sağ tarafınıza yattığınızda akciğerler arasındaki doku ve yapılar kalbi yerinde tutar.

Haberin Devamı

4 Uyku pozisyonunun beyin sağlığı üzerinde de etkisi olabilir. Uyku sırasında beynin glimfatik sistemi atık toksinleri beyinden temizler. Sağ tarafımıza yattığımızda bu sürecin daha iyi çalıştığını gösteren kanıtlar var. Bu, potansiyel olarak demans, Alzheimer veya herhangi bir tür nörodejeneratif hastalık riski taşıyan kişilerin ilgisini çekebilir.

4 Yan uyku aynı zamanda kırışıklıklara ve göğüs sarkmalarına da neden olabilir çünkü yüzdeki cilt yatağa karşı baskı yapabilir ve yer çekimi göğüs dokusunu çekip cildi gerebilir.

Sırt üstü uyumak:

4 Uyku apnesi sırt üstü uyumayla ilişkili en yaygın sağlık sorunudur. İyi uyuyamamanın obeziteye kadar varan sonuçları olduğu belirtiliyor. Ayrıca araç kullanan kişiler için sorun olabilecek yorgunluğa neden olabilir. Ayrıca kalitesiz uykunun diyabet, kalp hastalığı ve diğer yandaş hastalıkların riskini artırdığını biliyoruz. Uyku apnesi tüm bu rahatsızlıklara yol açar.

4 Bu sorunu azaltmanın bir yolu yüksek pozisyonda uyumaktır. Ancak sırt ve boyun ağrısı çekenler için sırtüstü uyumak çoğu zaman en iyi seçenektir.

4 Omurga hizalaması için en uygun pozisyon, sırtınızı yumuşatmak için dizlerinizin altına bir yastık koyarak sırt üstü yatmaktır. Bu pozisyon omurganızın doğal hatlarını korur, kırışıklıkları en aza indirebilir.

Haberin Devamı

Yüz üstü uyumak: 

4 Yüzüstü uyku, solunum yollarının sırt üstü uyumaya göre daha açık tutulmasına yardımcı olabileceği için horlamayı azaltabilirken, boyun ve sırt ağrısının artmasına neden olan en yüksek pozisyondur.

4 Boynunuzu yana çevirmek boynunuza baskı uygular ve yüz üstü uyumak da omurganızın bükülmesine neden olabilir.

4 Ayrıca yüze doğrudan baskı uygulanması zamanla kırışıklıkların oluşmasına neden olabilir.

4 Postural ağrının hafifletilmesine yardımcı olmak ve boynu daha nötr bir pozisyonda tutmak için ince bir yastık kullanmaları veya hiç yastık kullanmamaları önerilir.

Uyku pozisyonumuz ömrümüzden yiyor

Uyku kalitesi kalp damar hastalıklarını etkiliyor

Medicana Hastaneler Grubu’ndan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Selda Korkmaz Yakar uyku pozisyonlarının sağlığımıza etkileri ile ilgili şu bilgileri verdi: “Uyku kalitesiz olduğunda, yani kişi yeterli sürede ve kaliteli uyumadığı takdirde, diğer bütün sistemler bundan olumsuz etkilenecektir. Bunların en önde geleni; kalp ve kardiyovasküler problemlerdir. Ayrıca mental ve kognitif süreçler de bundan olumsuz etkilenir. Gece yetersiz ve kalitesiz uyuduğumuzda gündüz işlerimizi sürdürmekte zorlanırız. Konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık yaşarız. Kognitif süreçleri yeterince yerine getiremeyebiliriz. Uyku kalitesi, kişilerin bilişsel performansında oldukça belirleyicidir.”