EgeToparlanma yeni yılın ikinci çeyreğinde başlar

Toparlanma yeni yılın ikinci çeyreğinde başlar

25.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İzmir iş dünyası temsilcileri, 2018’de yaşanan ekonomik dalgalanmaları ve 2019’da atılacak adımları değerlendirdi. En önemli konunun enflasyon, faiz ve döviz kuru istikrarı ile öz kaynaklarla üretim ve ihracat olduğu mesajı verdi

Toparlanma yeni yılın ikinci çeyreğinde başlar

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerin ardından ülke gündeminin ekonomi olması gerektiğini belirten iş insanları, 2019’un toparlanma yılı olmasını beklediklerini söyledi. Gerçekçi ve uzun vadeli programlar beklediklerini, özellikle yurtdışı piyasaların iyi okunup tedbirlerin alınmasının şart olduğunu ifade eden iş dünyasının önde gelen isimleri, enflasyonla mücadele kapsamında açıklanan ekonomik reformların hızla yaşama geçirilmesi durumunda, 2019 yılından umutlu olduklarını, yeni yatırımlar için uygun koşulların tekrar sağlanacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen ise, “2018 yılında artan döviz kuru, azalan büyüme rakamaları ve yüksek artan enflasyon sonucunda yatırımcılar, nakit sıkışıklığı ve yükselen kredi faizleri ile mücadele etmek durumunda kaldı. 2019 yılının toparlanma yılı olmasını umut ediyorum” dedi. EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay da, “ABD’nin başlattığı global ekonomi savaşı bizi de etkiledi. 2019’da yapısal reformlarla ekonomimizi güçlendirip öz kaynaklarla yapılan üretim ve ihracat odaklı pazarlamaya odaklanmalıyız” şeklinde konuştu.

Dövizde istikrar sağlanmalı

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş, “Dövizdeki ani yükseliş ekonomimizdeki bir çok dengeyi bozdu. 2019’da temel mücadelemiz enflasyon ve dövizde istikrar olacak. İthalata dayalı üretim anlayışından, öz kaynaklarla üretim ve ihracat yapabilen bir ülke olmaya yönelmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter de, “2019 yılında daha gerçekçi ve uzun vadeli planların hayata geçirilmesini temenni ediyoruz. Ayrıca kadınların iş hayatında daha aktif rol aldığı ekonomi politikalarının gündeme gelmesinin üretim sürecine olumlu anlamda birçok katkı yapacağını düşünüyoruz” dedi. KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç ise, “Dünya piyasalarındaki dalgalanmalar ve ülkemize etkileri 2019 yılında da sürecek gibi gözüküyor. Bu bağlamda sanayicilerin fazla borçlanmadan, özellikle uluslararası piyasaları takip edip adım atmaları hem kendileri hem de ülke ekonomisi için yararlı olacak” diye konuştu.

EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, “Ekonomi yönetiminin açıkladığı YEP’e göre beklenti, 2019 yılının düşük büyüme rakamı ile geçeceği yönünde oldu. Bu verilere baktığımız zaman 2019 yılı ekonomimiz açısından yara sardığımız bir yıl olacak gibi görünmekle beraber böylesi atmosferlerde sanayicilerimizin de adımlarını atarken dikkatli hareket etmeleri ve gözlerini ihracata dikmeleri zorunluluk olacak” dedi. EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros da, “Küçülen bir ekonomiyle 2018 yılını kapatıyoruz. 2019’un ilk altı aylık döneminde faiz ve döviz kuru yüksek seyrini koruyacak gibi gözüküyor. Yerel seçimlerin ardından, uluslararası ekonomik koşulları dikkate alıp adım atmak en doğru hamle olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Talepler azaldı’

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, “Şu anda firmalar mevcut işlerini korumak ve personeli de işten çıkarmamak için çalışıyor. Genel anlamda piyasalarda bir talep azalması söz konusu, durumunun en önemli nedeniyse kur ve faiz yüksekliği. Hükümetimiz enflasyonla mücadele etmek için attığı adımların meyvesini 2019 yılının ikinci çeyreğinde toplayacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Evren Gökçöl ise, “Döviz artışına bağlı yükselen girdi maliyetlerine karşın, kurlar ve faizler belli miktarda gerilemeye başladı. Bu toparlanma süreci 2019’un ikinci çeyreğinde daha da belirginleşecek. Konut sektörü özelinde konuyu ele alacak olursak, şu anda yatırım maliyetleri tam anlamıyla konutlara yansıtılmadı; bu nedenle gayrimenkulde alım yapmak için doğru bir zaman” dedi.

Haberin Devamı

Reformlar gerekiyor

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, “2019 yılında ekonomiden beklentimiz olumlu yönde; dolardaki hareketlilik ve faiz oranlarının düşmesiyle birlikte bu olumlu hava tüm sektörlerde kendisini gösterecek. Tüm bunların, yapısal reformlarla da desteklenmesi gerekiyor”şeklinde konuştu. Enes Duru Mimarlık Kurucusu Mimar Enes Duru da, “2018 yılında artan döviz ve konut kredi faizleri yapı sektörünün de daralmasına neden oldu. İnsanlar özellikle ellerindeki konutları tadilata sokup değerlendirmeye yöneldi. Hükümetin aldığı tedbirlerle, yerel seçimlerin ardı

‘TEMELİMİZ SAĞLAM’

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, “Sağlam temellere sahip olan Türkiye ekonomisinde, 2019’un ilk aylarından itibaren istikrar daha çok hissedilecek. Hükümetimiz mağduriyetlerin oluşmaması için önlemler alıyor” dedi.