EgeTermalden önce doktor kontrolünden geçin

Termalden önce doktor kontrolünden geçin

20.07.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ülkemizde hastaların yüzde 60’tan fazlasının tıbbi bir kontrolden geçmeden kaplıcalara gittikleri biliniyor. Halbuki termal havuzlar doktora danışarak kullanmalı.

Termalden önce doktor kontrolünden geçin

DİDEM SEYMEN- Ülkemiz topraklan üzerinde kaplıcaların sağlık ve tedavi amaçlı kullanım geçmişi bin yıllara kadar uzanan ve halen süren bir gelenektir. Aslında, bu gelenek hemen tüm uygarlıklarda var olmuştur. Kaplıca turizminde ülkemiz dünyada 7’nci, Avrupa’da birinci sırada. Türk Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Derneği Başkanı, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle, termal sağlık turizminin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili ‘Kaplıca Tıbbı ve Türkiye Kaplıca Rehberi’ kitabında yazdığı bilgileri MİLLİYET okurları ile paylaştı…

Haberin Devamı

Almanya’da kaplıca ve kür tıbbı, büyük ve önemli bir sağlık sektörü konumundadır. Bu ülkede, 2000 yılında 10 milyon kişi, 69 milyon gün, kaplıcalarda yataklı kurumlarda tedavi görmüş ve giderleri büyük ölçüde sigortaları tarafından karşılanmıştır.

Ülkemiz için ilginç olan bir özellik de, hastaların yüzde 60’dan fazlasının kendi kararlarıyla, tıbbi bir kontrolden geçmeden, kaplıcalara gitmeleridir. Halbuki bir doktordan destek alınmalıdır. Bazı durumlarda termal sıcak sular tehlikeli olabilir. Zaten bu sularda 20 dakikadan fazla zaman geçirilmemelidir. Halkımızın bu alanda yüzyıllara dayanan deneyim ve geleneği süregelmektedir. Kaplıca tedavisi geleneği kaplıca turizmi olgusunu da geliştirmiştir.

Haberin Devamı

Kaplıca tedavisi

Kaplıca tedavisi, termal ve mineralli (şifalı) suların, başta banyolar şeklinde, yeryüzüne çıktıkları yerler olan kaplıcalarda, değişik hastalıkların tedavisinde sezgisel kullanılmasıyla gelişen ve gelenekselleşerek günümüze kadar ulaşan bir tedavi yöntemidir. Çağdaş kaplıca kürü, balneoterapi yanında medikal ve fizik tedavi gibi yöntemlerin de uygulanabildiği kompleks bir tedavidir. Diğer yandan egzersiz ve masaj başta olmak üzere akupunktur, herbal tedaviler, aromaterapi de bulunmaktadır.

Yapılan bir araştırma, ağrı kesicilerin ağrıyı yüzde 50 düzeyinde kestiği, kaplıca sularıyla banyo terapilerinin ise ağrıyı yüzde 90 azaltığını ortaya koydu. Bir kaplıca kürüne karar verildiğinde, öncelikle hastanın rahatsızlığına veya gösterdiği şikayetlere iyi geldiği bilinen bir kaplıca seçilir.

Ayrıca seçilen kaplıcanın iklimi o hastalık için olumsuz etkenler içermemelidir. Örneğin, dolaşım bozukluklarında, yaz aylarında yüksek nemli bölgelerdeki kaplıcalar zararlı etki yaratabilirler. Hastayı gönderen doktoru, kaplıca doktoruna hastalığın hikayesini, yapılan tedavileri, en son laboratuvar sonuçlarını bildiren bir rapor gönderir.

Kaplıca hekimi hastaya bir kür programı düzenler. Bir kaplıca küründe balneoterapi ve diğer tedaviler, hastanın hastalığına göre ve o kaplıcanın özgün doğal tedavi kaynaklarına göre düzenlenir ve tedaviden alınan yanıta göre de kür sırasında değiştirilebilir. Son olarak, hastaya kaplıcadan ayrılırken, bundan sonra uyacağa kurallar ve tedavisi konusunda bilgi verilir ve kendisini kaplıcaya göndermiş olan doktora tedavinin sonuçları yazılır.