EgeOtoyol projesinde spekülasyon uyarısı

Otoyol projesinde spekülasyon uyarısı

19.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

6 milyar dolarlık İzmir-İstanbul Otoyolu Projesi’de arsa spekülatörlerinin ortaya çıktığı iddia edildi. Güzergahta arsaları bulunan vatandaşlar, bu kişilere karşı dikkatli olmaya çağrıldı

Otoyol projesinde spekülasyon uyarısı

İzmir-İstanbul Otoyol Projesi güzergahındaki arazileri satın almak isteyen bazı kimselerin ya telefonla arayarak ya da bizzat evlere giderek çalışma başlattığı öğrenildi. Mülk sahipleri, arsalarını almak isteyen kimi çevrelerin kendileriyle temasa geçtiklerini ve satmaları konusunda ısrarcı davrandıklarını öne sürdü.
İsmini açıklamak istemeyen mülk sahiplerinden biri, “Arsalarımızı ucuza kapatıp yatırım yapmak istiyorlar. Bizden ısrarla fiyat talebinde bulundular. Bildiğimiz kadarıyla kendileri de bölgeyi etüt etmiş, kafalarında bir fiyat var. Bu şekilde arsa sahibi diğer ailelere de ulaşıldığını biliyoruz” dedi.
Bir diğer arsa sahibi, kendilerine deniz kenarında ev vaadinde bile bulunulduğunu belirterek, ısrarcı tutumlar karşısında endişe duyduklarını kaydetti. Arsa sahipleri, bölgede çeşitli ölçümlerin yapıldığını ancak kendilerine kamulaştırmayla ilgili henüz resmi bildirim yapılmadığı bilgisini verdi.

Harita mühendisleri uyaracak
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Selçuk Savcı, birtakım rant çevrelerinin bulunduğunu ifade etti, şöyle konuştu: “Otoyol gibi büyük projelerde güzergahtaki masum vatandaşlarımız bazı açıkgözler tarafından kandırılmaya çalışılıyor. Onların elinden çok az bedele aldıkları arsaları, kamulaştırma aşamasında daha yüksek bedellere satıyorlar. Halkımızın ikaz edilmesi çok önemli. Biz de oda olarak güzergahtaki arsa sahiplerine bu durumu anlatmaya çalışacağız.”
Söz konusu spekülatörlerin yolun geçeceği arsaları öğrenerek etüt çalışması bile yaptığını bildiren Savcı, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Altun: Sahibi kimse muhatap o
Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun da kamulaştırılacak arsaların tespit edilmekte olduğunu açıkladı, alımın ve satımın bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi. Altun, projenin sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini ve müteahhit firmanın kredi çalışmaları bitince başlayacağını aktararak, “Biz kamulaştırma yaparken, mal sahibi kimse onunla muhatap oluruz” dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, “Proje hem İstanbul’dan hem İzmir’den başlayacak. Ortada bitecek” açıklamasının ardından uyarı yapan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’nın o dönemki başkanı Muhittin Selvitopu, kanunda yapılan değişiklikle karşılıklı pazarlık ilkesinin getirildiğini söylemişti. Selvitopu, “Daha önce devlet, araziyi kamulaştırıp mal sahibine cüzi bir miktar veriyor ve bunların büyük bölümü mahkemelik oluyordu. Arazinin gerçek kıymetiyle devletin belirlediği ücret arasında çok büyük farklar oluyordu. Şimdi ise uzlaşma sağlanamazsa bu durumu şahıslar değil, idare yargıya götürüyor” demişti.