09.09.2017 - 03:40 | Son Güncellenme:
Çocuk ve Genç psikiyatrı Dr. Özlem Özcan, bu yıl ilk kez okul yaşamıyla tanışacak olan, bir üst sınıfa geçen veya okul değiştiren öğrencilerde oluşabilecek okul fobisi ve uyum bozukluğunda ailelere ve öğretmenlere önemli görevler düştüğünü vurguladı, “İlkokul 1. sınıf başlangıcında zor uyum sağlayan çocuklara doğru yaklaşılmaması ve destek olunmaması durumunda bu negatif okul algısı yaşam boyu sürebilir” dedi.
‘Bütün yaşamı etkiler’
İlk kez kreş ya da anaokulu eğitimine başlayacak çocukların okula uyum sağlamasının uzun zaman alabileceğini belirten Dr. Özcan, “Çocuk, evinden ilk kez uzun süreli olarak yabancı bir ortamda gününü geçirmeye başlayacağından buna alışması zor olabilir. Anne ve ev özlemi onu zorlayabilecektir. Okulda yeni otorite figürleriyle tanışacak, ilk kez bir akran grubu ile birlikte oyun ve oyun dışı aktivitelerde bulunacaktır” dedi.
‘Destek olmalıyız’
İlkokul 1. sınıfa yeni başlayan çocukların, öncesinde anaokulu eğitimi almış olması bu durumu fazla zorlamayacağını ifade eden Dr. Özcan, “1. sınıfa başlama ile çocuğun sorumluluk ve yükümlülükleri artmış olacak. Bu sürece uyum sağlama döneminde çocuğa destek olmalı, okulu keyifle vakit geçireceği bir yer olarak sunmalıyız” diye konuştu.
‘Depresyona kadar gider’
Lise yaşamına başlayan gençlerde dikkatli olunması gereken durumun ‘uyum bozukluğu’ olup bu durumun depresyona kadar gidebildiğini belirten Dr. Özcan, “Bu nedenlerle pek çok genç liseyi terk etmektedir. Uyum bozukluğu düşündüren durumlarda da mutlaka çocuk ve genç psikiyatri hekiminden yardım alınmalıdır” dedi.