06.06.2021 - 00:15 | Son Güncellenme:
Doğayı koruyan şehir Büyükşehir Belediyesi, “Daha yeşil ve daha temiz bir İzmir” için 5.5 milyar liranın üzerinde harcama yapıp örnek yatırımlara imza attı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in iki yıllık görev süresi içinde doğayla uyumlu bir kent adına yerel yönetimlere örnek olacak çok önemli yatırımlar hayata geçirildi. “Daha yeşil ve daha temiz bir İzmir” için 5.5 milyar liranın üzerinde harcama yapıldı. İçme suyu, kanal ve arıtma tesislerinden, güneş enerjisi sistemleri ve ekoparklara kadar pek çok çevreci yatırım hayata geçirildi.
Amaçlarının; doğayla uyumlu, dirençli, refahı yüksek ve aynı zamanda biyolojik çeşitliliğini koruyan döngüsel bir şehir inşa etmek olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “2030 yılına kadar İzmir’in yol haritasını çizdik. Bu doğrultuda 25 yenilikçi projeyi hayata geçiriyoruz. Yine İzmir’de 2030 yılına kadar sera gazını yüzde 40 azaltmayı hedefliyoruz. Yeşil altyapıyı, yeşil alanların artırılmasını, en temel altyapı önceliklerinden biri olarak kabul ediyor, kentte kişi başına düşen yeşil alan miktarını iki kat artırmak için çalışıyoruz” diye konuştu. Toplu ulaşımda çevreci ve sürdürülebilir bir politika ile raylı sistem yatırımlarına ağırlık verdiklerini, bisiklet kullanımını artırdıklarını, çöpü bir ham madde olarak değerlendirmek için entegre katı atık tesislerini hayata geçirdiklerini sözlerine ekleyen Soyer, “Şehrimizde insanların ve tüm diğer canlıların yaşam hakkını korumak için canla başla çalışıyoruz” dedi.
Dünya Çevre Günü’nde Mavi Bayrak sevinci
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde İzmir’i sevindiren haber geldi. Türkiye’de ilk kez Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki Mavi Bayraklı halk plajı sayısını yüzde 78 oranında artırdı. Birimin öncülüğünde İzmir’de bu yıl 10 halk plajı daha Mavi Bayrak kazandı. Toplam 14 yeni plajla İzmir, Türkiye’deki en yüksek ödül artışına sahip il oldu. 2019 yılında 19 olan Mavi Bayraklı halk plajı sayısı ise 34’e çıktı. İzmir’de Mavi Bayraklı plaj sayısı özel tesisler de dahil olmak üzere toplam 66 oldu. Büyükşehir’in devraldığı İzmir Marina da marinalar kategorisinde Mavi Bayrak almaya hak kazandı.
İzmir’i dünya ölçeğinde bir turizm çekim merkezi haline getirmek için çalıştıklarını ve sonuçlarını almaya başladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Dünyanın her yerinden gelecek turistler için İzmir’in güvenilir ve temiz bir şehir olduğu bir kez daha ortaya çıktı. En önemli değerimizin bu olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
Körfez’de temizlik
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma birimine bağlı 8 dalgıç, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde daha temiz ve sağlıklı bir çevre için İzmir Körfezi’nde dip temizliği yaptı. Dalgıçlar, Körfez’den cam ve plastik şişeler, ayakkabı, scooter, olta gibi yabancı maddeler çıkardı.
İzmirlilere Körfez’i temiz tutma çağrısı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sadece bizim değil çocuklarımızın ve denizdeki canlıların da sağlıklı bir yaşam sürmesi bize bağlı. Körfezin temizlenmesi için çalışan kurumlarımız kadar de bizlerin bireyler olarak büyük sorumluluğu var. Çöpe atılarak geri dönüşüme tabi tutulması gereken atık malzemelerin denizden toplanmak zorunda kalınması üzücü bir durum” diye konuştu.
Manzara şok etti
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Ekip Amiri Erman Karademir de, “Körfez olduğu için çöpler başka yere gitmeyip suda kalıyor. Denizimizin temiz kalması bizim elimizde” dedi.
Körfez’den çıkarılanları gören vatandaşlar ise, manzaranın utanç verici olduğunu belirtip ‘Bir poşetten, bir şişeden ne olacak?’ düşüncesiyle çöp atılmaması gerektiğini dile getirdi.
İZSU’nun etkisi büyük
2021 yaz sezonunda İzmir’in Türkiye’de mavi bayrağını en yüksek oranda artıran il olduğunu belirten Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Bölge Koordinatörü Doğan Karataş ise, “İZSU’nun doğru çalışmalarıyla her ilçede altyapının tamamlanmış olması Mavi Bayrak taleplerini değerlendirmemizi sağladı” dedi.
‘Duran Adam’a anneden destek
İzmir’in Çernobili olarak bilinen ve 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların kaldırılması için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın ikincisini gerçekleştirdiği “Duran Adam” eylemine 96 yaşındaki annesi Fatma Arda da destek verdi. Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ile Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın da katılımcılar arasında olduğu eylemin ardından 5 Haziran Dünya Çevre Günü faaliyetleri kapsamında atık alanında açık kürsü etkinliği düzenlendi. “Bugün sözün bittiği yerdeyiz. Ama tekrar tekrar anlatmaya devam edeceğiz” diyen Başkan Arda, şöyle konuştu:
“İzmir’in Çernobili olarak bilinen alanda toprağa gömülü halde bulunan ve normal değerin 219 katı fazla radyasyon yayan radyoaktif atıklar 14 yıldır toprağa, suya ve havaya karışarak tüm İzmir’in sağlığını tehdit ediyor. 14 yıldır odalar, çevre örgütleri, bilim insanları, avukatlar mücadele veriyor. Sesimizi yükselteceğiz. Temizlenene kadar devam edeceğiz.”
Dokuz Eylül’den çevre dostu adım
Karbon ayak izini azaltarak gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak amacıyla çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi, 12 yerleşkesi için Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandı. Devak Otel, DEÜ Yurt, Sabancı Kültür Sarayı için başvuru sürecinin devam ettiğini belirten Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz, gelecekte yaşayacakları güzel bir dünya bırakmak da boynumuzun borcu. Ama sadece temiz bir çevre, sağlıklı bir dünya bırakmak yeterli değil. Onların da bunu sonraki nesillere aynı şekilde iletmelerini sağlamak gerekiyor” dedi. Yerleşkelerin tamamında geri dönüştürülebilen atıklar kumbara sistemi ile ayrıştırılırken, tehlikeli atıklar da uygun şekilde bertaraf ediliyor.
‘Kıymetini kaybetmeden bilelim’
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü için bir mesaj yayınladı. Dünya üzerinde yaşayan milyarlarca canlının yaşamını devam ettirebilmesi için doğanın, yaşam kaynaklarının korunması ve geleceğe miras bırakılması gerektiğini vurgulayan Gürün, şunları dile getirdi:
“Ormanlarımız, su kaynaklarımız, tertemiz havamız, tarım topraklarımızın kıymetini kaybetme noktasına geldikten sonra bilmenin bir anlamı yok. Şehrimizi korumak, güzellikleriyle geleceğe miras bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Düzenli katı atık tesisleri, hafriyat alanları, geri dönüşüm tesisleri, kıyılardan teknelerle çöp alımı, iklim değişikliği azaltım projesi, karbon, su ayak izi ve daha birçok çevreye saygılı hizmeti hayata geçiriyoruz. Bizler çınar ağacının dalı için köşkü yerinden oynatan, iğde ağacına selam veren, bu topraklar çorak denilen yerde Atatürk Orman Çiftliği’ni kuran ve milletine armağan eden Atatürk’ün çevre neferleriyiz.”
GAZİEMİR, ALKIŞI HAK ETTİ
Gaziemir Belediyesi, geri dönüşüm kumbaraları ve işletmeler ile sitelere dağıttığı ambalaj atığı toplama kutularıyla; yılın ilk beş ayında atıkları tekrar ekonomiye kazandırarak 4 bin 900 ağacı kesilmekten kurtardı. 288 ton kâğıt, 17 ton 200 kilo ahşap, 201 ton 500 kilogram plastik, 57 ton 500 kilogram metal, 14 bin 700 litre atık yağ, 895 ton cam ve 31 ton 520 kilogram atık giysi toplandığını belirten Belediye Başkanı Halil Arda, “Çalışmalarla, 118 bin adet ampul için 1 saatlik elektrik tasarrufu, 45 bin buzdolabının bir günde tükettiği elektrik ihtiyacı, 30 ton hammadde ve minimum 3 milyon litre su tasarrufu sağlanmış oldu” diye konuştu.
Buca’ya dönüşüm merkezi
Buca Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Atık Getirme Merkezi’ni hizmete açtı. İlçenin dört bir noktasına yerleştirilen geri dönüşüm kumbaraları ve 999 1 234 numaralı Alo Atık Hattı üzerinden hanelerden toplanan atıklar, merkezde ayrıştırılacak. 13 kategoride toplanıp ayrıştırılan atıklar, yine kategorilerine uygun şekilde dönüştürülecek.
Yöreyi koruyan ödüllü projeler
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Çevreci yatırımlara büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Ergün, “Yaşadığımız dünya, bizlere yüce Allah’ın emanetidir. Bu gözle bakıp, çevremizi temiz tutmak ve bu emaneti en güzel şekilde bizden sonraki nesillere aktarmak, en önemli ve asli görevimizdir” dedi.
40 yıllık soruna çözüm
Göreve geldiğ ilk günden itibaren daha yaşanabilir bir Manisa iiçin çalıştıklarını ifade eden Ergün, “Şehrimizin 40 yıllık çöp sorununa son veren Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi başta olmak üzere, Gediz ve Bakırçay Havzası’nın temizliği için yaptığımız atık su arıtma tesisleri ile Manisa Büyükşehir Belediyesi, ‘En Çok Altyapı Yapan Belediye’, MASKİ Genel Müdürlüğümüz de ‘En Çok Atık Su Arıtma Tesisi Yapan Kurum’ ödüllerine layık görüldü. Bunların yanında Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri, elektrikli otobüsler, güneş enerji santralleri ve katı atıkların trenle taşınması gibi projelerimizle doğayı koruyan önemli hizmetlerin altına imza atmış olmanın da ayrıca mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Çöp bırakmadılar
Ayvalık Belediyesi ile ‘AyvalıkBurda Basın Yayın Grubu’ işbirliğinde Sarımsaklı Murat Reis mevkiinde dip bucak çevre temizliği yapıldı. Belediye Başkanı Mesut Ergin, vatandaşların sağlıklı ve temiz bir kentte yaşamaları için seferber olduklarını söyledi. Plaj; gelişigüzel atılan naylon torbalar, cam şişeler, çikolata, bisküvit gibi yiyeceklerden arta kalanlardan arındırıldı.
Gelecek nesiller için yeşil Fethiye
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Çevre Haftası nedeniyle farkındalık mesajı yayınladı. Karaca, “Mavi ile yeşilin bir bütün olduğu dünya harikası bir şehirde yaşıyoruz. Bunu koruyup gelecek nesillere aktarmak bizim elimizde” dedi. ‘En İyi Çevre Eğitim ve Bilinçlendirme Etkinlikleri Ödülü’nü aldıklarını sözlerine ekleyen Karaca, çevreci yatırımların süreceğini belirtti.