EgeKADINLAR SESLERİNİ SANATLA DUYURACAK

KADINLAR SESLERİNİ SANATLA DUYURACAK

04.03.2011 - 00:08 | Son Güncellenme:

Bornova Uluslararası Kadın Festivali bugün başlıyor. Dünya Çalışan Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen festivalde ünlü kadın sanatçılar da yer alacak

KADINLAR SESLERİNİ SANATLA DUYURACAK

Türkiye’de ilk defa tüm sanat alanlarında tamamı kadın sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilecek festivalde; panel, konferans, konser, dans, müzik, çeşitli sergiler ve şiir dinletilerinin yanı sıra tiyatro gösterileri de yer alıyor. 4-8 Mart tarihleri arasında yapılacak festival bugün saat 16.00’da “Siyasetten Sanata” başlıklı panelle başlıyor. Aynı gün saat 20.00’de ise Balkanların ünlü caz sanatçısı Yıldız İbrahimova ve onlarca ödülün sahibi genç yetenek klasik keman virtözü Berfin Aksu özel bir konser verecek.

Dört boyutlu mumya sergisi
Panel ve konferanslarda konuşmacılar; anne, yazar, sanatçı, oyuncu, gazeteci, sendikacı, sosyolog, siyasetçi, iş kadını, insan hakları savunucusu gibi isimlerden oluşacak. Festival kapsamında; halk müziği, caz, Flamenko, klasik müzik, tiyatro gösterisi, keman dinletisi, şiir dinletisi, dans gösterisi ve çağdaş performansın yanı sıra resim, fotoğraf, karikatür, canlı heykel ve 4 boyutlu mumya sergileri gezilebilecek.

Haberin Devamı

Etkinlik programı:
4 Mart Cuma 16.00: Panel (Siyasetten Sanata Kadın) Büyük Park Nikah Salonu
4 Mart Cuma 20.00: Berfin Aksu-Yıldız İbrahimova (Açılış Galası Konseri)
4 Mart Cuma 20.00: Canlı Heykel Sergisi. Özel Ege Lisesi Yüksel Eraslan K.M.
4-8 Mart 4 Boyutlu Mumya Sergisi-Jale Kuşhan (Atatürk, Latife Hanım, Nazım Hikmet)
4-8 Mart Fotoğraf Sergisi-Aslı Aydoğan
4-8 Mart Karikatür Sergisi-Göksu Gül
4-8 Mart Resim Sergisi-Aynur Açıkgöz Büyük Park Nikah Salonu
5 Mart Cumartesi 20.00: Ana Llanes-Jülide Özçelik Caz-Flamenco Konseri
6 Mart Pazar 14.00: Aslanköy Kadın Tiyatro Topluluğu (Nedret Güvenç Sahnesi)
6 Mart Pazar 18.00: Züleyha-Gülay-Maral Halk Müziği Konseri Atatürk Mahallesi
6 Mart Pazar 20.30: Hareket Atölyesi
7 Mart Pazartesi 17.00: Feryal Öney-Kadınlara yazılan ağıtlardan bir seçki. Büyük Park
7 Mart Pazartesi 20.00: Mihriban Aviral-İrina Nikotina Caz-Klasik Müzik Konseri)
7 Mart Pazartesi 20.00: Niran Ünsal Halk Konseri Bornova Cumhuriyet Meydanı
8 Mart Salı 16.30: Ceren Baran-Gülüm Pekcan Klasik Gitar Dinletisi-Dans Gösterisi
8 Mart Salı 20.00: İzmir Çağdaş Kadınlar Orkestrası Halk konseri Büyük Park
8 Mart Salı 20.30: Sema-Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusü Kültür Merkezi
* Tüm etkinlikler Bornova’da yapılacaktır.

Haberin Devamı

Konak’ta, haklar tartışılacak
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutlayacağımız mart etkinlikleriyle Konak Belediyesi kadınlara verdiği önemi bir kez daha kanıtlıyor. 1910’dan beri “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanan 1977’den bu yana ise BM tarafından “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilen 8 Mart’ta, Konak Belediyesi kadınlara yönelik düzenlediği ve ev sahipliği yaptığı etkinliklerle adını duyuracak. Havva Karakaş, Yıldız İbrahimova, Günay Karacaoğlu ve Bihlun Tamaylıgil’in katıldığı etkinliklerle Kadın Hakları, Emekçi Kadınlar, Kadın ve Siyaset gibi pek çok konu bir kez daha hatırlanacak ve tartışılacak. Konak Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ay boyunca; tiyatro, şiir, panel, foto sergi, dans gibi etkinliklerle kutlayacak. Program bugün başlayacak.

Haberin Devamı

Çalıştay ikinci kez toplandı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (CBÜKAM) tarafından düzenlenen Manisa’daki Öncelikli Kadın Sorunlarını Belirleme Çalıştayı’nın ikinci toplantısı yapıldı. Gurubun sözcüsü Doç. Dr. Hatice Palaz Erdemir “Kadın ve çocuğun durumunun iyileştirilmesi amacıyla, Manisa il merkezinde belirlenen pilot bölgelerde sürekli ve düzenli eğitim veren toplum merkezlerinin kurulmasını öneriyoruz” dedi.

Sonuç bildirgesi açıklandı
Şiddete Karşı İzmir Kadın Koordinasyonu öncülüğünde düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Medya Atölyesi”nin sonuç bildirgesi, İzmir Barosu’nda açıklandı. Konuşmacılar, “En temel insan hakkı olan yaşam hakkı ile, ‘toplumsal cinsiyet eşitliği‘ hakkına yönelik ağır ihlallerde bulunanlar karşısında medyanın toplumsal sorumluluğunu yeniden tanımlaması gerektiğini” belirttiler.

Kadınlar yurttaşlık haklarını bilmiyor
Ege Üniversitesi Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) tarafından düzenlenen Siyaset Okulu’nda Doç. Dr. Nuran E. Işık kadınların görev ve sorumluluklar üstlendiğini ancak yurttaşlık haklarından haberlerinin olmadığını belirtti. Yurttaşlık haklarının çok çeşitlilik gösteren haklar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Işık, “Hukuki prosedürler tek başına yeterli değil, öncelikle kendi aramızda zihniyet problemi ve değerler problemini çözmeliyiz.”dedi.

Haberin Devamı

Foçalılar Camille’i ücretsiz izleyecek
Foça Belediyesince düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında; Camille isimli tiyatro oyunu, yarın saat 20.00’de Belediye Reha Midilli Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Tiyatro Nienor’un sahneye koyduğu, Eda Erdem’in yazdığı tiyatro oyunu “Camille”i Foçalılar ücretsiz izleyebilecek.

İyem’in seçkileri İş Sanat’ta
Türk resminin önde gelen sanatçılarından Nuri İyem’in daha önce bir araya gelmemiş eserlerinden oluşan “100 Koleksiyondan 100 Nuri İyem” sergisinin İş Sanat İzmir Galerisi’ndeki açılış kokteyli, sanatçının oğlu Ümit İyem ve gelini Evin İyem’in katılımlarıyla gerçekleştirildi. İzmirli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği sergi, 16 Nisan’a kadar ziyarete açık olacak. Türk resim sanatında kendi ekolünü oluşturmuş ender sanatçılardan olan Nuri İyem’in çeşitli kişi ve kuruluşlara ait koleksiyonlarda bulunan eserleri arasından yapılan bu seçkide, soyut eserlerden kadın yüzlerine, nülerden göç resimlerine, natürmortlarından insan portrelerine farklı yapıtlar yer alıyor.