Egeİzmir’in gücüne güç katacağız!

İzmir’in gücüne güç katacağız!

13.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kentin en büyük sıcak daldırma tesisini Aliağa’da hayata geçirecek olan Azra Galvaniz’in kurucusu Özekinci, “Sürdürülebilir sanayi geleceğe yatırımdır” dedi

İzmir’in gücüne  güç katacağız

30 bin metrekarelik alanda Türkiye’nin en büyük 3. sıcak daldırma galvaniz firması olan Azra Galvaniz, uluslararası standartlara uygun kalitesi, teknolojinin son ürünü olan ekipmanları ve alanında uzman ekibi ile ülkemiz için durmaksızın çalışıyor. 100 bin tonluk sıcak daldırma galvaniz havuzu ile Azra Galvaniz, İzmir’de dışarıdan karşılanan kaplama ihtiyacına cevap veriyor. İzmir Aliağa’daki fabrikasını 15 Haziran’da hizmete açacak olan şirketin kurucusu Recep Özekinci’den Azra Galvaniz’in serüvenini dinledik...

Haberin Devamı

- Sizden ve Azra Galvaniz’in hikayesinden bahsedebilir miyiz?

1982 Diyarbakır doğumluyum. İnşaat yüksek mühendisiyim, iki kız babasıyım. Lisans eğitimimi Selçuk Üniversitesi’nde, yüksek lisansımı Gazi Üniversitesi’nde, Rumeli Üniversitesi’nde ise ekonomi ve siyaset üzerine yüksek lisans yaptım.
Okulu bitirdikten sonra aile şirketimizde görev aldım. İzmir Aliağa’da bulunan fabrikamızı 2 ay önce faaliyete geçirdik.
‘Sürdürülebilir sanayi geleceğe yatırımdır’ sloganı ile çıktığımız yolculukta Azra Galvaniz, hem yaptığı sıcak daldırma galvaniz işlemini hem de yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımı geleceğe attığı bir imza olarak görüyor.

- Hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

Rüzgar gülü ve güneş santralleri çelik konstrüksiyonları, enerji nakil hatları, GSM direkleri, poligon aydınlatma direkleri, köprü imalatları, çelik konstrüksiyon binalar, trafik levhaları, makine parça imalatları, otoyol korkulukları gibi birçok alanda hizmet veriyoruz.

Haberin Devamı

- Yola hangi hedeflerle çktınız?

13 metre uzunluğunda, 3.6 metre derinliğinde İzmir’in en büyük, Türkiye’nin üçüncü büyük galvaniz tesisimizle, sıcak daldırma galvaniz sektöründe çevreye duyarlı, kaliteli ve güvenilir bir marka olarak anılmak istiyoruz. Yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamalar ile çevreye ve ülkemize değer katmayı amaçlıyoruz.

- Bu yatırım için neden Aliağa’yı seçtiniz?

Tecrübelerime güveniyorum. Bugüne kadar ülkemizde ve Avrupa’da pek çok galvaniz tesisini gezdim, fuarlara katıldım. Hep daha iyisini hedefledim. Yakın zaman önce, Galvanizciler Derneği GALDER’in yaptığı çalışmada İzmir’den sektörümüzden birçok ürünün İstanbul, Sakarya, Ankara ve Konya gibi şehirlere nakliye yapıldığı tespit edilmiş. Bu durum firmalar için maddi bir külfet olduğundan İzmir’e bu yatırımı yapmayı uygun gördük.

Sektöre 15 milyonluk katkı

- Demir çelik sektöründe İzmir hangi noktada?

İzmir, Dilovası ve Gebze’den sonra önemli bir konumda bulunuyor. Demir çelik sektöründe yılda 12 milyar dolar ihracat yapılıyor. Bu bölgede ihracat ve üretim miktarı arttı. Bu durum demir-çelik sektöründe sıcak daldırma galvaniz yapma ihtiyacını da tetikliyor.

Haberin Devamı

- Peki, fabrikanızın kapasitesi ne kadar?

Biliyorsunuz, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji maliyetlerinin, petrol maliyetlerinin yükselmesiyle beraber, şu anda güneş ve yenilenebilir enerji dediğimiz rüzgâr gülü gibi enerji kaynaklarına çok fazla ihtiyaç doğmaya başladı. Bu yüzden demir çelik sektörünün alt kolu olan çelik konstrüksiyonda da ihracat oranları artışa geçti. Amerika’dan, Avrupa’dan pek çok demir çelik işleri Aliağa ve Foça bölgesindeki işletmelere doğru kaydı. Azra Galvaniz olarak, 30 bin metrekarelik alan üzerine kurulu, 6 bin metrekaresi galvaniz holü ve 4 bin metrekaresi çelik işleme servis merkezi olmak üzere toplamda 10 bin metrekarelik kapalı üretim alanına sahip tesisimiz ile Türkiye’nin ilk üçünde olan bir fabrikayız.
İzmir’in ise birincisi konumunda bir tesis olarak 100 bin ton sıcak daldırma havuzu inşa ettik. 100 bin tonluk sıcak daldırma yöntemiyle kentte galvanizleyeceğiz. Ürün çeşitliliği ve istihdamı da artıracağız. 13 metre uzunluğunda, 3.6 metre derinliğindeki İzmir’deki tek Türkiye’deki üçüncü tesisi olarak fark yaratacağız.

Haberin Devamı

İzmir’in gücüne  güç katacağız

- Sektöre kazandırdığınız katma değer oranı nedir?

Şu anda İzmir’den her ay 7 bin ton ürünü İstanbul, Sakarya, Konya ve Ankara’ya ve İzmir’in çevre illeri, Denizli, Manisa, Aydın’a gönderiyoruz. Bu da her ay yaklaşık 350 TIR’ın gittiğini gösteriyor. Bu hesaba göre yaklaşık 15 milyon lira ülke ekonomisine ve sanayisine katkı sağlayacağız. Bu oranda aylık nakliye maliyetleri ortadan kalkacak.

- İzmir’de ne kadar istihdam sağlayacaksınız?

Geride bıraktığımız 2 ay içerisinde İzmir’de 160 kişiyi bünyemize kazandırdık. Faaliyete geçtiğimizde ise yıl sonuna kadar 350 kişiyi istihdam edeceğiz.

Sanayi ve sanat buluşacak

- Artan talepler doğrultusunda başka yatırımlar da yapacak mısınız?

Tabii ki, artan talebe göre kapasitemizi geliştirme planlarımız var.

- 15 Haziran’da büyük bir açılış planladığınızı biliyoruz, kimler katılacak?

Bakış açımızla yaratacağımız farkı açılışımızda da göstermek istiyoruz. Biz buraya farklı bir enerji vermek istiyoruz. Bu şirket benim şahsıma değil İzmir’e ait. Buradaki istihdamı artırmayı, gençlerimizin başarılarında pay sahibi olmayı onu çok önemsiyorum. İzmir’deki bürokrat, sanayici ve iş insanları dostlarımızla açılışta birlikte olacağız. Ahmet Güneştekin, Devrim Erbil gibi duayen sanatçıları da davet ettik. İzmir’de ilk kez sanayi ve sanatın buluştuğu bir çalışma ve açılış olacak. Bütün sanayicilerin sanatla birleşmesini, çevreye olan duyarlılıklarının artmasına öncü olmasını diliyoruz.

Haberin Devamı

Rüzgar ağacıyla elektrik üretiyor

- Çevre politikalarınızdan bahseder misiniz?

Cümlelerimi bir sanayici olarak değil de bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak kuruyorum. Hepimizin yaşamak için doğaya ihtiyacı var. Bu nedenle ürettiğimiz ürünlerin tekrardan doğaya kazandırılması için çalışıyoruz. Galvaniz işlemi zaten kendi başına doğayı korozyon ve erozyondan koruyan bir işlem. Paris İklim Anlaşması’nda da belirtildiği gibi karbon ayak izimiz bireysel ve sektörel olarak her geçen gün artıyor. Ar-Ge ekibimiz ile rüzgâr gülü ve güneş panellerinin çelik konstrüksiyonlarıyla ilgili ürünler geliştirdik. Rüzgâr ağaçları projemiz böylece ortaya çıktı. Saatte 20 kw enerji üreten bu ağaçlar, doğada yaşayan bir ailenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Fabrikamızda 32 yapraklı bir rüzgâr ağacımız var. İki adet 64 yapraklı rüzgâr ağacı bin 500 metrekare alandaki bütün idari ofislerimizin elektrik ihtiyacını karşılayacak. 10 adet rüzgâr ağacıyla bir adet rüzgâr gülü enerji bakımından eşdeğer oluyor. Boyut ve maliyet açısından farkları var. Rüzgâr ağaçları daha küçük alanlara kurulabilir. Sanayi ve Enerji Bakanlığımıza tüm teknik detayları sunduk. Eğer onaylanırsa teşvik alabileceğiz. Böylece kamu kurumları ve özel kurumlarda bu rüzgâr ağaçları kullanılabilecek.
Bizim için tarım çok önemli. Temiz enerjiyi tarımla birleştirebilirsek en önemli hedeflerimizden birine ulaşmış olacağız. Rüzgâr ağaçları, rüzgâr alabilen her yerde, sera ve sulama alanlarında rahatlıkla kullanılabilir. Bu noktada İzmir’in gücüne güç katmaya geldik.

Sanat ve sanayiyi birleştiren firmayız

- A sınıfı iş güvenliğe sahip bir ağır sanayi kuruluşu olmanıza rağmen fabrikanın duvarlarında sanat eserleri görüyoruz...

Evet, ağır sanayi kuruluşu olduğumuz için çalışanlarımız hem fiziksel hem de mental olarak çok yoruluyor. Çalışanlarımız için fabrikamızda bir aile ortamı sağlamak istedik. Ayrıca benim sanata ayrı bir ilgim var. Aldığım mesnevi derslerinden de öğrendiğim tümevarım ve tümdengelim bakışı ve matematikle uğraşan herkesin de bildiği başa dönüş ilkesi benim sanata olan bakışımı da şekillendiriyor. İnsan doğar, büyür, ölür ve tekrar toprağa döner. İşte bu döngüyü bir sergiyle anlatmak istedik. İzmir’de sanat ve sanayiyi birleştiren bir firmayız.
Ayrıca İzmir TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Sanatta Girişimcilik projesi ile Azra Galvaniz fabrikasının iç ve dış duvarları Mural çalışmasına 10 sanatçı katıldı. İç duvarın bir bölümünde Diego Rivera’nın 1932’de Ford fabrikalarına yaptığı resmi yer alıyor. Çalışmalar, fabrika emekçilerine adanmış… Diego Rivera röprodüksiyonunu, sanatçı Gülderen Tapas, Kumru Çalışkan ile yaptı. Diğer resimler ise Zarife Arslan, Yasemin Selvi ve Görkem Şengüller tarafından tamamlandı.
Dış duvardaki resimleri ise Ayşegül Doğan, Dicle Çiftçi, Tuğce Akay, Eylül Ayçiçek ve Nesrin Kara çalıştı. 10 sanatçının 3 hafta gibi kısa bir sürede ortaya çıkardığı eserler bize, İzmir’imize ve Azra Galvaniz’e büyük bir artı değer katıyor.

Galvaniz nedir, hangi alanlarda kullanılır?

- Çevre politikalarınızdan bahseder misiniz?

Galvaniz, 450-455 derecedeki erimiş çinkonun içine daldırılan çeliğin kaplanması işlemine deniyor. Başta makine, inşaat ve uçak sanayi olmak üzere birçok sanayide kullanılan bu yöntem, metal malzemelerden yapılmış eşya ve araçların daha dayanıklı ve uzun ömürlü sağlıyor. Binaların çok daha dayanıklı olmasını sağlayan çinko kaplamalar, ekonomik olduğu için de tercih ediliyor. Son yıllarda uçak ve makine sanayinde de kullanılan galvaniz, her çeşit metalde uygulanabiliyor. İnşaat iskelelerinde, kule vinçlerinde, doğalgaz borularında, enerji nakil hatlarında, aydınlatma direklerinde, havaalanlarında, çelik köprülerde, güneş enerji sistemlerinde çelik üzerine her türlü faaliyet alanında kullanılıyor.