13.04.2018 - 00:38 | Son Güncellenme:
İZMİR’DE uluslararası boyutta sergilere ev sahipliği yapan Arkas Sanat Merkezi, bahar döneminde yepyeni bir sergiyle kapılarını açıyor. 12 Nisan 2018 - 27 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek sergide, Türkiye’nin modernleşme sürecinde yurtdışında gördükleri eğitimlerden sonra yurda dönen ve modern sanatın temsilcileri olarak bilinen 1914 Kuşağı sanatçılarını kapsayan 125 eser yer alıyor. Açılışına İstanbul Fransa Başkonsolosu Bertrand Buchwalter‘in de katıldığı sergi; İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Feyhaman Duran, Namık İsmail, Mehmet Ruhi Arel, Sami Yetik gibi İzlenimci anlayıştan etkilenen farklı dönem sanatçılarından zengin bir seçki sunuyor.
Serginin açılışında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “İzmir’i bir sanat şehri yapmaya çalışıyoruz. İzmir’e bunu borçluyuz “dedi. Arkas, “1800’lerin ortasından sonlarına varan bir süreci kapsayan Asker Ressamlar Sergisi’nin ardından Türk izlenimcilerin ikinci etabı olarak bu sergiyi açmaya karar verdik” diye konuştu.
Modern resmin kurucuları
Sergi 75 tanesi Arkas Koleksiyonu’ndan olmak üzere toplamda 17 koleksiyondan bir araya getirilen 125 eserden oluşuyor. 1914 kuşağı Türkiye’de modern resmin kurucuları olarak biliniyor. Cumhuriyet dönemiyle birlikte Atatürk ilke ve inkılapları, kadının sosyal hayattaki rolü gibi kavramlar da resimlerde görülmeye başlanıyor. Arkas Sanat Merkezi; Salı -Pazar günleri 10:00-18:00 saatleri arasında, “Uzun Perşembe” günlerinde ise saat 20:00’ye kadar ücretsiz ziyaret edilebilir.
Hocaları doğa
1914 kuşağı, Türk resminde Hoca Ali Rıza’nın başlattığı açık hava resmi geleneğine yakın buldukları İzlenimcilik’ten etkilenerek, İstanbul’un çeşitli semtlerinden, günün, mevsimin farklı saatlerini tasvir etmiş, doğayı hoca kabul etmişlerdir. Ayrıca, portreler, nü resimler, modern kadın imgesi, iç mekân resimleri, natürmortlar, çok figürlü kompozisyonlar üretmislerdir.