Egeİş ve eğitim dünyasına çağ atlatacak açılışlar

İş ve eğitim dünyasına çağ atlatacak açılışlar

22.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ELİDAŞ’ın ek tesisi, İZTO ve EBSO’nun arabuluculuk merkezleri ile ALOSBİ meslek lisesinin açılışlarını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOGG’un da mart ayında Aliağa sokaklarında olacağını söyledi

İş ve eğitim dünyasına çağ atlatacak açılışlar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir’e çıkarma yaptı. İlk olarak, İzmir Ticaret Odası (İTB) bünyesinde 2013 yılından beri hizmet veren ve kapasitesini 35 bin tona çıkaran Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin (ELİDAŞ) ek tesislerini açan Hisarcıklıoğlu, ardından kentteki arabuluculuk merkezlerinin kurdelelerini kesti. Daha sonra Aliağa’ya geçen Hisarcıklıoğlu, TOBB ALOSBİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışını yaptı, bir de TOGG müjdesi verdi. 

Haberin Devamı

İTB’ye övgü dolu sözler

Türkiye’ye pamukta lisanslı depoculuk sistemini getiren ELİDAŞ’ın kapasite artırımı ve ek tesisler açılış töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, hem üreticinin kazancını artıran hem de sanayiciye kolaylık sağlayan lisanslı depoculuğun TOBB’un girişimiyle başladığını ifade etti. 2005 yılında bugünkü lisanslı depoculuk sisteminin temelini oluşturan kanunun hazırlandığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Ticaret borsaları ellerini taşın altına koydu. Türkiye’de faaliyette olan lisanslı depo kapasitesi 8.5 milyon tonu geçti. İTB’nin ülkemize kazandırdığı ELİDAŞ da her geçen yıl büyüyor. İTB’nin adeta proje fabrikası gibi çalışarak hayata geçirdiği projelerle iftihar ediyorum. Bir kuruş menfaatleri yok. Yaptıkları hizmetlerle İzmir’in zenginleşmesine, istihdamın artmasına katkı veriyorlar. Lisanslı depoculuk sayesinde tarımsal ürünlerin fiyatları birkaç kişi tarafından speküle edilemiyor. Fiyatlar borsada oluşuyor. Daha şeffaf belirleniyor” dedi. 
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de, “Elektronik ürün senedi üreticiler için büyük bir değer. Bu sayede üretici isterse ürününü elektronik platformda satışa sunuyor, isterse ürün senedini bankaya teminat olarak sunup uygun maliyetli kredi kullanabiliyor” bilgisini verdi. Tesis kapasitesinin son 5-6 yılıdır daha kasım ayı sonu gelmeden yüzde 100 doluluğa ulaştığını dile getiren ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ise, “ELİDAŞ bu yatırımla Ege Bölgesi rekoltesinin 5’te 1’ini karşılayacak duruma geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anlaşmazlıklara hızlı çözüm

Hisarcıklıoğlu daha sonra, 24. Dönem TBMM Meclis Başkanı ve TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Başkanı Cemil Çiçek’in katılımıyla İzmir Ticaret Odası Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi (İZTOTAM) ile Ege Bölgesi Sanayi Odası Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi’ni açtı. Arabuluculuk merkezlerinin iş dünyasında anlaşmazlıkların çözümü noktasında müthiş bir görev üstelendiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “İki taraf da helalleşerek işi bitiriyor. Bundan daha hayırlı bir iş olmaz” dedi. İZTO Başkanı Mahmut Özgener de, “Üyelerimizin iş hayatlarında yaşadıkları hukuki sorunları, mahkemeye taşımadan çok daha kısa sürede çözüme ulaştırmaları, ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarına uğramamaları amacıyla TOBB işbirliğinde bu projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sekiz okul daha açılacak

Aliağa Organize Saniye Bölgesi’nde (ALOSBİ) örnek proje okulu olarak hizmet verecek 24 derslikli, 200 kişi kapasiteli yurt binasına sahip TOBB ALOSBİ Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’ni eğitim-öğretime açan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “EBSO ve İZTO’nun destekleriyle hayata geçen okul, gençlerimize nitelikli mesleki eğitim, iş dünyasına da ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları sunacak. TOBB olarak memleketin öncelikli meselesinin eğitim olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda tüm yatırım ve desteklerimizin toplam hacmi 3.6 milyar liraya ulaştı. Şimdi bunu daha da büyütüyoruz. TOBB olarak oda ve borsalarımızın bulunduğu 154 ilçede 154 yeni okul için harekete geçtik. Bu çerçevede, şimdi İzmir’e bir müjdeli haber daha veriyorum; İzmir-merkez, Bayındır, Bergama, Menemen, Ödemiş, Selçuk, Tire ve Torbalı’da 8 yeni okul daha yapacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İş ve eğitim dünyasına çağ atlatacak açılışlar

Modern köy okulu

“Modern bir koy okulu yaptık” diyen ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan da, “Okulun diğer organize bölgelerine de örnek olabilmesi için TOBB ile bu projeyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. İzmir’in, Türkiye sanayi üretiminin yüzde 9’unu güçlü bir istihdam ile karşıladığını belirten Vali Yavuz Selim Köşger, “Meslek liselerinin sayısının artması çok önemli. Burada ilk aşamada kimya teknolojisi, elektrik-elektronik teknolojisi ve endüstriyel otomasyon teknolojisi branşlarında 90 öğrencimizin eğitim öğretim görecek” diye konuştu. İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ise, “Ulusal ve uluslararası seviyede mesleki eğitimde donatılmış, yenilikçe takım çalışmalarına uyumlu iş gücü piyasasına ihtiyaç duyan bireyler yetiştirmek en büyük görevimizdir” dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, “Kalkınma için meslek liselerini artırmak lazım. Türkiye’de en büyük sıkıntı işsizlik değil, mesleksizlik, mesleksizliğin çözüm yeri de meslek liseleridir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TOGG, martta geliyor

Aliağa Ticaret Odasında (ALTO) ‘Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri İstişare Toplantısı’na katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yerli otomobili TOGG ile ilgili müjde verdi. 29 Ekim’de TOGG’un fabrikasının açılışını yapacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Mart ayında Aliağa sokaklarında gezerken TOGG’u göreceksiniz” dedi.