15.12.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:
ONUR ÇAKIR - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediyeye ait Akvaryum Kafe’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek görevdeki 3.5 yılının değerlendirmesini yaptı.
“Çiğli’de bin 300 gün” sloganı ile hayata geçirilen projelerini anlatan ve “Çiğli artık başka bir Çiğli” diyen Gümrükçü, “Belediyecilik ekonomi işidir. Kendi ayakları üstünde durmayan belediye; satın alma ve ihale yapamaz, çalışanın ücretini ödeyemez. Önce bir gelir artırma çalışması başlattık. 2019 yılında belediyeyi aldık, 2018 yılında belediyenin geliri 166 milyon liraydı. 2022 yılı henüz tamamlanmamış haliyle gelirimiz 476 milyon liraya çıkmış durumda. Bu ciddi bir artış. Bu yılı 480 milyon ile kapatacağız diyebiliriz. Yüzde 50’ye yakın gelir artışımız var ama bu ekonomik kriz, artan maliyetler bizi de ciddi anlamda yordu. Rakam artışını enflasyonla kıyaslandığınızda artan gelirimiz gerilemeye maruz kaldı. Personeli de artırmadan daha verimli kullandık. Maaş gideri biz belediyeyi aldığımızda 6 milyon liraydı, şu an 18 milyona çıktı. Çiğli Belediyesi’nin başarılı olasının sırrı belediyemizdeki ekonomik gelişmedir. Şu an İzmir belediyeleri arasında nüfus başına düşen gelirde birinciyiz. Biz 2023 yılını hedef almıştık. Gerçekten Çiğli’de yaşanan değişimi somut bir şekilde göreceğiz. 2023 yılı daha büyük değişimlerim yılı olacak” ifadelerini kullandı.
150 milyon lira borç ödedik
Geçmişten gelen birçok borcun ödendiğini kaydeden Başkan Gümrükçü, “150 milyonun üzerinde bir borç ödedik. 10 tane yeni müdürlük kurduk, 80 milyon civarı bir bütçe aktardık. 100’ün üzerinde personeli bu müdürlüklere kaydırdık. Şu an sadece Kentsel Tasarım Müdürlüğü aktif değil. 2023 yılında bir görevlendirme ile aktif hale gelecek ve tüm yapılacak yatırımların projelendirilmesi sağlanacak. Öte yandan ciddi anlamda yol yatırımı yaptık. Beton, parke taş, yol anlamında birçok İzmir belediyesine göre devrim diyebileceğimiz boyuta ulaştık. Yılı; 300 bin metre kare yol, parke taşı ile bitireceğiz. Bu da geçtiğimiz 5 yılın 3 katı anlamına geliyor. 2023’ün sloganı ‘temizlik gülümsetir’ olacak. Bu amaçla 250 tane yeni nesil çöp konteynırları aldık. 10 milyon civarında sadece çöp konteyneri yatırım yaptık. 6 otobüs aldık. 7. otobüsümüz Büyükşehir’den geliyor. 1 ambulans, 1 kepçemizi belediyemize kazandırdık. İlçemizde bulunan park sayısı 192’den 246’ya çıktı. 5 yıllık görev sürecimizde 60 tane sıfırdan parkı hizmete açma sözümüz var, onu yerine getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
‘Denizle buluşacağız’
“Çiğli’yi denizle buluşturacağız” vaadini hatırlatan Gümrükçü, “2023’de tramvay çalışmasının içinde bir köprü var, o köprü tramvayın yanı sıra Çiğlileri de taşıyacak, içinde bisiklet ve yaya yolu da olacak. Çiğlililer yürüyerek sahile ulaşacak. Bakanlığa yaptığımız başvuruda 30 metrelik bir yeşil alan , yani rekreasyon alanı var. 2023’te olumlu haber bekliyoruz. Ovatepe ve Güzeltepe kentsel dönüşümde görüşmeler sürüyor, Güzeltepe kentsel dönüşümü çok yakın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce temel atmasını Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayıyla yapmak istiyoruz. Harmandalı planları iptal oldu, yenisini yaptık. Esentepe’de imar sorunu var. 10 imar başlığı varsa 9’unun başvurusunu yaptık. Bu çalışmaların sonucunda 18 bin metrekare terklerden alan aldık encümen kararlarıyla, 775 bin metrekarelik alanı Çiğli Belediyesi’ne kazandırdık” dedi.
Sosyal belediyecilikte iddialı
Sosyal belediyecilikte de iddialı olduklarını sözlerine ekleyen Gümrükçü, “”2018’de sadece sıcak yemek varmış ama şu an üniversiteyi kazanan öğrencilere valiz, askere giden gençlere çanta, çölyak hastalarına gıda paketi, ev temizliği, gıda kolisi gibi birçok hizmet vara ama henüz hedeflediğimiz yerde değiliz. Bunu daha da geliştireceğiz. Katılımcılık bizim için çok önemli. Konunun muhatapları ile birebir personelimiz saha çalışması yapıyor. Buna sosyal haritalama çalışması diyebiliriz. Tüm engelli vatandaşların bire bir kapısı çalınarak, engelli durumu tespit edilerek eksikleri ortaya kondu. Onları temin ederek eksiklerini gidermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Kültür ve spor kenti
Biz Çiğli’yi bir kültür kenti yapmak istediklerini dile getiren Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Etkinliklere katılımlar 50-100 bin arasında rakamlara ulaşıyoruz. Spor alanında da birçok çalışmaya imza attık. Belediyeyi aldığımızda 5 branş, 480 öğrenciden, 30 branş 4 bin 7 öğrenciye ulaştık. 3 yılda spora katılan öğrenci sayısını 10 kat artırdık. Kaklıç’ta sanat akademisi kurduk, sanat sokağı yapıyoruz. Pazar yerleri yapmaya başladık, Küçük Çiğli ve Balatçık’ta açık pazar yerimizin üstünü kapatıyoruz, Çiğli tarihinin ilk havuzunu yaptık, Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı’nın yarısı kadar alanı sportif faaliyetle o alana dahil ediyoruz, macera parkı açtık, astronomi uzay kampüsümüzü yaptık” dedi.
Dijitalleşme atağı
Çiğli’de dijital devrim yapıldığını anlatan Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Dijital imar ruhsatını hayata geçirdik. 2023 yılında ‘Dijital Çiğli’yi de devreye alacağız. İnşaata esas resmi evrak durumunu vermeye başlayacağız. Coğrafi bilgi sistemleri birimini kurduk, elimizdeki tüm verileri harita üzerinden görebiliyoruz. Yurttaş ilişkileri yönetim sistemi kurduk. Şu an 40 bin başvuru var. Sosyal medyadakiler de toplanıyor ve belediye birimlerinden valiliğe kadar aktarılıyor. Yüzde 98’leri yakalayan geri dönüşümüz var. İŞTE Çiğli uygulaması başlattık. Kariyer firması ile anlaşarak bir portal oluşturduk, bu site üzerinden takip ediyoruz. 1 yıldır bin 247 tane sadece kadını istihdam etmişiz” dedi.