10.02.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:
İçeriğindeki 4 binden fazla kimyasal madde nedeniyle insan sağlığını ciddi şekilde etkileyen tütün ve tütün ürünleri, dünyada en sık ölüme neden olan kanser türü akciğer kanserinin bir numaralı nedeni olarak görülüyor. 9 Şubat Sigara Bırakma Günü’nün önemli bir farkındalık sağlama fırsatı sunduğunu belirten Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, sigaranın akciğerlerde ve solunum yollarında yol açtığı değişikliklerden bazılarının aniden ortaya çıktığını, bazı kişilerde yıllar içerisinde yavaş yavaş etkisini gösterdiğini belirtti. Sigaradaki toksik maddelerinin yüzde 70’inin kansere yol açtığını ifade eden Işık, neden olduğu diğer hastalıkları da şöyle sıraladı:
Her hastalığa açıksınız...
“Kalbin daha hızlı atmasına, kan basıncının yükselmesine, arterlerin daralıp küçülmesine ve sertleşmesine neden oluyor. Felç riskini artırmakla birlikte beyni besleyen ana arterlerin plakla dolmasına yol açabiliyor. Hücrelere ulaşan oksijen miktarını azaltan, dokuların daha az beslenmesine neden olan, cinsel yaşamı etkileyen nikotin bağımlılığın süresi uzadıkça olumsuzluklardan kurtulmak da zorlaşıyor.”
‘Bırakabilirsin’ cebinize geldi
Bağımlılıklarla mücadelesini aralıksız sürdüren Yeşilay, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde, T.C. Sağlık Bakanlığı ile birlikte sigarayı bırakmak isteyenler için geliştirdiği “Bırakabilirsin” uygulamasını tanıttı. 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde herkese sigaradan kurtulma çağrısı yapan Yeşilay İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü, “Herkes sigaradan kurtulma sürecinde ihtiyaç duyduğu desteği uygulamamızdan alabilecek. Daha fazla desteğe ihtiyaç duyanlar ise ücretsiz olarak Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı 115’e ulaşabiliyorlar.