30.12.2021 - 02:13 | Son Güncellenme:
Temel hakların en güçlü şekilde korunduğu, ekonomide güvenin sağlandığı bir ülke” sözleriyle beklentilerini ifade eden isimler, şu mesajları verdi:
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, “İhtiyatı elden bırakmamak, beklenmedik piyasa hareketlerine hazırlıklı olmak, fırsatları görmek ve kısa vadeli planları sık sık gözden geçirirken orta vadeli planlama yapmak, sorunları çözmede etkili olacak.”
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, “Hepimizin ortak amacı refah düzeyinin yüksek olduğu, sürdürülebilir kalkınmanın tesis edildiği, gelir dağılımında adaletin sağlandığı bir Türkiye’ye beraberce ulaşabilmek.”
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, “Etkili bir ekonomi politikası değişikliği şart. Bu yapıldığı takdirde demokrasinin güçlendirilmesi, hukukun üstünlüğü ve özellikle Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile kötü gidişi tersine çevirebilir.”
EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, “AB Yeşil Mutabakat’a uyum ve üretimde dijitalleşme öncelikli olmalı. Piyasalara güven veren, ekonominin temel dinamiklerine göre doğru pozisyon alan bir yönetimle olumsuz tablo tersine döner.”
GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, “Demokratik değerleri geliştirmenin yanında ekonominin bilinen, denenmiş ve kabul görmüş araçları ile doğru müdahaleler olmadıkça problemler 2022 yılında da Türkiye’nin ana konusu olmayı sürdürecektir.”
KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak, “Ekonomi yönetimi, ekonomimizde öngörülebilirliği tahsis eder, ekonomi biliminin değerlerine ve kurallarına uygun bir süreci başlatılabilirse, Türkiye’nin 2022 yılında olumlu bir seyir izleyeceğini düşünüyorum.”
İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, “Umuyoruz ki ekonomi biliminin denenmiş, uygulanmış ve sonuç alınmış argümanlarını etkili kullanacak bir ekonomi yönetimi ile bu süreci tersine çevirerek enflasyonun düştüğü, TL’nin değer kazandığı, istihdamın artığı bir yıl yaşarız.”
Çip krizi fırsat
EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kılıç, “Türkiye petrol, doğal gaz gibi yeraltı kaynaklarına sahip değil, o sebeple üreterek, özellikle katma değerli üreterek büyümek zorunda. Çip krizi ortamında teknolojik ürünleri üreten bir yapıya ihtiyacımız var.”
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “Türkiye teknoloji üretiminde eksik. Krizi fırsata çevirmeli, çip üretimine odaklanmalıyız. Türkiye’nin güven verici hamleleri ivedilikle yapması, ekonomide öngörülebilirliği tesis etmesi de şart.”
EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, “Konumumuzun avantajlarını kullanarak doğru siyasi ve ekonomi yönetimi ile Türkiye’nin önü açılır. Bunu değerlendirmek için de üretimimizi artırmamız gerekiyor. Üretimimizin dayandığı nokta ise katma değerli ürün olmalı.”
Ege Finans Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Cengiz, “İstikrarlı kur politikası olmadan ekonomiyi yönetmek mümkün görünmüyor. Belirsizlikler olsa da Türkiye anahtar ülkedir ve insanlarımız bunu en kısa sürede aşacak kapasitededir.”
Fiyat istikrarı şart
EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Güvenin oluşması ve fiyat istikrarının tesis edilmesi için yoğun tempolu bir çalışmanın yürütülmesi gerekiyor. Özellikle kur değişimi, enflasyon ve asgari ücret düzenlemesi ile artan işletme sermayesi ihtiyacını karşılama noktasında destek mekanizmalarının ivedilikle oluşturulması lazım.”