29.09.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:
ASLI CAN - İzmir Barosu 2024 seçimlerine sayılı günler kala, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun Baro Başkan Adayı Avukat Sercan Altunordu, mesleğin geleceğine dair vizyoner planlarıyla dikkat çekiyor. Genç bir avukat olarak yıllardır İzmir Barosu’na ve meslektaşlarına hizmet eden Altunordu, hukukun üstünlüğü ve avukatların haklarının korunması için adaylık sürecinde bir adım öne çıkıyor. Meslektaşların karşılaştığı ekonomik sorunlar, baro yönetimindeki eksiklikler ve mesleğin itibarının yeniden yükseltilmesi gibi kritik meseleleri ele alan Altunordu, avukatlık mesleğine yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Bu röportajda, kendisinin baro başkanlığına giden yolculuğunu, adaylık sürecini ve meslektaşlar için hayata geçirmeyi planladığı projeleri konuştuk.
■İzmir Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu olarak Baro Başkanlığına aday olmaya nasıl karar verdiniz? Bu süreçte sizi motive eden faktörler neler oldu?
İzmir Barosu’na adım attığım ilk günden bu yana, Atatürk ilke ve devrimlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünü savunan İzmir Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun içinde yer almaktayım. Grubumuz baro yönetimindeyken, İzmir Barosu Genç Avukatlar Meclisi’nin kuruluş aşamasında aktif rol aldım ve iki dönem boyunca kurucu başkanlık görevini yürüttüm. Daha sonra bu görevi, seçimle gelen meslektaşlarıma devrettim. Bu süreçte avukatlık mesleğinin sorunları karşısında aktif çalışmalarda bulundum ve baro komisyonlarında, Türkiye Barolar Birliği nezdinde görevler aldım.
2024 baro başkanlığı seçimleri için grubumuzda bir ön seçim yapılmasına karar verildi ve ben de baro başkanlığı aday adaylığımı açıkladım. Avukatlık mesleğinin karşı karşıya olduğu sorunları çözmek için, meslek örgütüyle birlikte hareket etmenin önemini anladım. Genç bir avukat olarak, artan avukat sayısı, ekonomik sorunlar ve avukatların görevlerini icra ederken karşılaştığı zorluklar bu süreçte beni motive etti. Ön seçimde oyların %65’ini alarak İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun başkan adayı oldum. Grubumuzun kararıyla Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun tek adayı olarak seçimlere hazırlanıyoruz.
■Baro Başkanlığına seçildiğiniz takdirde ilk icraatınız ne olacak? Öncelikli olarak hangi sorunları ele almayı planlıyorsunuz?
İzmir’de mesleğimizi icra ederken tüm meslektaşlarımız gibi ben de aynı sorunları yaşadım.
Türkiye Barolar Birliği’nin farklı kurultaylarında ve komisyonlarında gözlem yapma şansım oldu. En büyük sorunlar, mesleğimizin itibar kaybı ve özellikle genç avukatların karşılaştığı ekonomik sıkıntılar. İlk icraatımız, avukatlık mesleğine hak ettiği değeri kazandırmak için kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği sağlamak ve genç meslektaşlarımızın giderlerini azaltıp, tüm avukatların gelirlerini artıracak projelerimizi hayata geçirmek olacaktır. Bu kapsamda ekonomik şeffaflığı sağlayacağımızı belirtmek isterim. 2016 yılında başlattığımız ve mevcut yönetim tarafından atıl durumda bırakılan Genç Ofis projesini güncel ve iyileştirilmiş koşullarda yeniden hayata geçireceğiz.
■İzmir Barosu’nun mevcut yönetimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce en acil çözülmesi gereken sorunlar nelerdir?
Mevcut yönetim ne yazık ki baronun bir meslek örgütü olduğunu ve avukatlar için var olduğunu unutmuş durumda. Bu durum, meslektaşlarımızın en küçük sorunlarının bile çözümsüz kalmasına ve muhatap bulamamasına yol açıyor. İzmir Barosu, meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek yerine siyasi parti gibi genel siyasetle uğraşıyor. Bu tutum, meslektaşlarımızın zararına oldu. Yönetime geldiğimizde, bu çözümsüz politikayı derhal bırakıp meslektaşlarımızın sorunlarının çözümüne odaklanacağız. Ayrıca, şeffaf bir görev dağılımı yapılmadığını tespit ettik. Görevlendirme listelerinin adil ve şeffaf bir şekilde düzenleneceğini taahhüt ediyoruz.
■Meslektaşlarınızın karşılaştığı en büyük zorluklar nelerdir ve bu sorunlara nasıl çözüm bulmayı planlıyorsunuz?
En büyük zorluklar mesleki itibarın zedelenmesi ve avukatların bürokratik engellerle karşılaşmasıdır. İzmir Barosu, avukatlara özgü iş ve işlemler yaratmak yerine bu alanları başka meslek gruplarına kaptırdı. Ayrıca, bağlı çalışan avukatların hakları yeterince korunmuyor. Baro yönetimine geldiğimizde bu sorunları çözmek için komisyonları etkin kullanmayı hedefliyoruz. Avukatlık mesleğinin kazanç alanlarını artırmak için yasal girişimlerde bulunacağız.
■Genç avukatlar için baro olarak ne tür destekler sunmayı planlıyorsunuz?
2016 yılında öncülüğünü yaptığımız Genç Ofis projesini yeniden hayata geçireceğiz. Ayrıca CMK atama sisteminde genç avukatlar lehine düzenlemeler yapacağız. Adli yardımda puan sıfırlama uygulaması ile şeffaf ve adil bir görevlendirme sistemi sağlayacağız.
■Türkiye’de avukatlık mesleğinin geleceği hakkında düşünceleriniz nelerdir? İzmir Barosu’nun bu konuda nasıl bir rol üstlenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
Avukatlık mesleğinin geleceği hakkında iyimserim. Nitelikli hukuk eğitimi ve avukatlık mesleğine giriş sınavı gibi önlemlerle mesleğin geleceği daha umut verici olacaktır. Mesleğin kazanç alanlarını artırmak ve toplumda avukatla hareket etme bilincini yerleştirmek önceliklerimiz arasında olacak.
■İzmir Barosu’nun insan hakları, adil yargılanma hakkı gibi konularda oynadığı rolü nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu alanlarda neler yapmayı planlıyorsunuz?
İzmir Barosu, insan hakları ve adil yargılanma konusunda önemli bir savunuculuk misyonu üstlenmiştir. Ancak, avukatların haklarını ve itibarını koruyamayan bir baronun bu konularda etkili olması mümkün değildir. Avukatların haklarını koruyarak, insan hakları savunuculuğunda daha etkin bir rol oynayacağız.
■Baro yönetiminde şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda ne tür adımlar atmayı planlıyorsunuz?
Baro yönetim kurulu kararlarının meslektaşlarımıza açık olması, düzenli finansal raporlar sunulması ve bağımsız denetim yapılması şeffaflık için atacağımız adımlardan sadece birkaçı.
Baro üyelerimizin görüşlerini dijital platformlar aracılığıyla alıp, yönetim süreçlerine katılmalarını sağlayacağız.
‘Hep birlikte ileriye taşıyalım’
■Baro üyeleriyle daha etkin bir iletişim sağlamak için ne gibi planlarınız var?
Baro komisyonlarını tüm meslektaşlarımıza açarak, katılımcı bir yönetim anlayışı benimsiyoruz. Dijital platformlar aracılığıyla ilçelerdeki meslektaşlarımızla da iletişim kuracağız. Ayrıca, Avukat Hakları Merkezi’ni daha etkin hale getirip meslektaş dayanışmasını artıracağız.
■Son olarak, seçmenlere vermek istediğiniz bir mesaj var mı? İzmir Barosu üyelerinin neden sizi desteklemeleri gerektiğini düşünüyorsunuz?
İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu olarak meslektaş odaklı bir yönetim anlayışı benimsediğimizi ve baromuzu avukatların haklarını ön planda tutarak yöneteceğimizi taahhüt ediyoruz. Geçmişte başlattığımız yenilikçi projeleri yeniden hayata geçirip daha da geliştirerek, İzmir Barosu’nun hak ettiği itibarı geri kazandıracağız. İzmir Barosu, hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değildir; biz, baromuzu her türlü siyasi etkiden uzak tutarak, avukatlar için daha iyi bir gelecek inşa etmek amacıyla yola çıktık. Baro üyelerimizden, mesleğimizi daha güçlü ve saygın bir hale getirmek adına desteklerini rica ediyoruz. 19-20 Ekim 2024 seçimlerinde oylarınızı Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’na vererek, baromuzu hep birlikte ileriye taşıyalım.
Hedef şeffaf bir yönetim
Avukat Sercan Altunordu, genç bir avukat olarak İzmir Barosu’na yenilikçi bir vizyon ve güçlü bir liderlik anlayışı getirmeye kararlı. İzmir Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun baro başkan adayı olarak Altunordu, mesleğin itibarını yeniden yükseltmek, avukatların ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmek ve baronun şeffaf bir yönetimle meslektaşlarına hizmet etmesini sağlamak istiyor. 2024 İzmir Barosu seçimlerinde, meslektaşlarının desteğiyle baroya yeni bir soluk kazandırmayı hedefleyen Altunordu, bu süreçte meslektaş dayanışmasının ve ortak aklın önemini vurguluyor. Baro üyeleri, 19-20 Ekim’de oylarıyla İzmir Barosu’nun geleceğine yön verecek.