28.12.2021 - 00:39 | Son Güncellenme:
Selen Deniz - Marka Portresi / “Bizler inovatif düşünce yeteneğine sahip, topluma, doğaya, tüm canlılara karşı duyarlı bireyler yetiştikçe dünyanın daha güzel olacağına inanıyoruz” diyen EÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal , “Birleşmiş Milletler’in 2030 için belirlediği “17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı” arasında yer alan Nitelikli Eğitim ve Eşitsizliklerin Azaltılması başlıklarını faaliyetlerimizin odağında yaşatırken, sivil toplumun etkin bir aktörü olmayı da hedefliyoruz. 2019’da ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayımlayarak sivil toplum paydaşlarımıza ilham vermeyi amaçladık” dedi.
Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın kuruluş hikayesini ve amacını anlatır mısınız?
EÇEV fırsat eşitsizliğinin olmadığı bilimsel, yaratıcı, sorgulayıcı ve katılımcı bir eğitim sistemine katkı sağlamak amacıyla 1995 yılında 96 kurucu üye ile kuruldu. Kamu yararına çalışan bir vakıf olarak, her yaştan çocuk ve gencin eğitim yaşamı boyunca en temel insan haklarından olan “eşit ve yetenekleri doğrultusunda eğitim” fırsatlarına erişebilmesini, çağdaş bilgilerle donanmış, kültürlü, görgülü, becerikli, üretken bireyler olarak toplumda yer almasını sağlamayı hedefliyoruz. Başarılı ancak maddi olanakları kısıtlı öğrencilere ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kademelerde burs veriyor; okul öncesi-ilkokul-ortaokul öğrencilerine EÇEV Etkinlik Merkezlerinde kültür, sanat, bilim, spor etkinliklerine katılabilecekleri ortamlar sunuyoruz.
Eğitimi desteklemek amaçlı gerçekleştirdiğiniz faaliyetlerinizden biraz bahseder misiniz?
Kuruluşundan bu yana EÇEV, 25 binin üzerinde başarılı ve ihtiyaç sahibi ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencisine karşılıksız burs ve eğitim desteği verdi. Bizim için destek sadece nakdi yardımlarla sınırlı değil. İzmir’de dezavantajlı bölgelerde yer alan eğitim merkezlerimizde, okul öncesi çağdaki çocukların eğitim hayatına hazırlanmaları için fırsat sunuyoruz. Eğitimi desteklemek eğitimciden ayrı olarak düşünülemez. Bu nedenle gelecek nesilleri geleceğe hazırlayan öğretmenlerimizin mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağlamak, onların iyi olma halini desteklemek ve eğitimdeki gelişmelerden haberdar etmek için Yaratıcı Yenilikçi Öğretmen Semineri’ni (YYÖS) düzenliyoruz. Bu yıl 27 Kasım’da çevrim içi olarak 18’incisini düzenlediğimiz Yaratıcı Yenilikçi Öğretmen Semineri’ne 42 ilden katılım sağlandı.
10 ay süreyle karşılıksız burs
Marka haline gelmiş bir başka etkinliğimiz ise İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri. 2015’te bir günlük seminerler dizisi olarak başlayan bu mütevazı etkinlik, her yıl biraz daha büyüdü, zenginleşti. Bu yıl bir hafta süreyle çevrim içi olarak düzenlediğimiz ÇOGED’de İsveç, Fransa, İrlanda ve Polonya’dan çocuk ve gençlik edebiyatı alanında uluslararası üne sahip konukları ağırlamış olmaktan gurur duyuyoruz. Ayrıca ortaokul ve lise öğrencilerini yazmaya teşvik etmek amacıyla İzmir genelinde bir Öykü ve Şiir Yarışması da düzenliyoruz. Ayrıca 19 yıldır, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Ege Çağdaş Eğitim Vakfı Ödülleri Heykel Yarışması’nı düzenliyor, sanat eğitimine destek veriyoruz.
Birleşmiş Milletler’in 2030 için belirlediği, “17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı” arasında yer alan Nitelikli Eğitim ve Eşitsizliklerin Azaltılması başlıklarını faaliyetlerimizin odağında yaşatırken, sivil toplumun etkin bir aktörü olmayı da hedefliyoruz. 2019’da ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayımlayarak sivil toplum paydaşlarımıza ilham vermeyi amaçladık.
Burs programlarınızdan bahseder misiniz?
EÇEV burs programına dahil olan her öğrenci eğitim-öğretim yılı boyunca eylül-haziran döneminde 10 ay süreyle karşılıksız aylık eğitim bursu alıyor ve kendi yaş grubuna uygun olarak tasarlanmış bir kişisel gelişim programına dahil oluyor. Eğitim burslarının yanı sıra, kişisel ve mesleki gelişim olanakları sunuyoruz. Gönüllü çalışmalar yaparak sosyal sorumluluk farkındalığı geliştirebilecekleri ortamlar yaratıyoruz. Onlarla vakit geçirebileceğimiz birçok gezi, tiyatro, konser vb. sosyal etkinlikler düzenliyoruz.
EÇEV’i ayakta tutan dinamiklerden bahseder misiniz?
Bizler inovatif düşünce yeteneğine sahip, topluma, doğaya, tüm canlılara karşı duyarlı bireyler yetiştikçe dünyanın daha güzel olacağına inanıyoruz. Bu yolda tüm çalışmalarımızı bağışçı, destekçi ve gönüllülerimizin katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. Yıl boyunca planladığımız tüm faaliyetlerimize gerekli fonu sağlamak için kaynak yaratma çalışmaları yapıyoruz. İkinci el kermesi, yaz yemeği, konser, tiyatro, gezi, yemekli söyleşi ve sergilerin yanı sıra dört yıldır iyilik koşularına katılıyoruz ve Eğitime Pedalla Bisiklet Turunu düzenliyoruz. EÇEV’in düzenli burs bağışçısı olmayanlar ise ecevdukkan.com sitesinden EÇEV ürünleri ve hizmetleriyle de faaliyetlerimize katkı sağlayabilir eğitime destek olabilirler.
‘Daha çok öğrenci ve öğretmene ulaşacağız’
Hedeflerinizden ve gelecek projelerinizden bahseder misiniz?
Sanatı ve bilimi harmanlayarak daha çok öğrenciye, öğretmene, aileye ulaşma hedefindeyiz. Planladığımız birçok işbirliği, plan ve projelerimiz var. 2022-2025 dönemi için hazırladığımız Stratejik Planda eğitim, bilim, sanat ve sürdürülebilirlik odaklı faaliyetlere öncelik verdik. Yapacağımız her çalışmanın sürdürülebilir olması şart. Çocukları ve gençleri sürdürülebilir yaşam pratikleriyle tanıştırmak ve onlara farkındalık kazandırmak amacıyla etkinlik merkezlerimizi buna uygun deneyim alanlarına dönüştürmeyi hedefliyoruz. EÇEV olarak bireyin kendisinden başlayarak, şehrimizde, bölgemizde ve uzanabildiğimiz her yerde çok büyük bir gelişimin başındayız. Geleceğimize ve en değerli emanetimiz ülkemize sahip çıkmak için çalışıyoruz.