EgeEriyen çene kemiği yeniden yapılabiliyor

Eriyen çene kemiği yeniden yapılabiliyor

03.08.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:

Diş eti iltihabı, uzun süreli protez kullanımı, diyabet gibi sorunlar sebebiyle eriyen çene kemiği, ‘Box Teknik’ yöntemiyle yeniden yapılıyor. Dünyada yalnızca 5 klinikte yapılabilen bu yöntem Türkiye’de de uygulanabiliyor.

Eriyen çene kemiği yeniden yapılabiliyor

Didem Seymen - Çene kemiği erimesi uzun zamandır tedavisi mümkün olmayan ve kişilerin yaşam kalitesini etkileyen bir sorundu. Çünkü çene kemiğinde erime olan kişilere diş protezi yapılamadığı gibi, implant tedavisine de olanak sağlamıyordu. Dolayısıyla genetik, yanlış beslenme, ağız hijyeninde eksiklik gibi birçok sebepten kaynaklanan diş kayıplarının yerine yenisi yapılamıyor ve bu da sağlık konusunda pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor, kişilerin yaşam kalitelerinde büyük bir düşüşe sebep oluyordu. 

Haberin Devamı

Tüm bunlar Box Teknik yöntemiyle artık geride kaldı. Box Teknik ile çene kemiği eriyen kişilere önce yapay çene yapılıyor, ardından da implant yöntemiyle eksik olan dişler tamamlanıyor. Box Teknik ile yapay çene uygulaması dünyada yalnızca beş ülkede yapılıyor. Amerika, Peru, İtalya, Arjantin ile birlikte Dr. Nihat Tanfer’in İtalyan Üniversitesinden Dr. Andrea Menoni ile yaptığı çalışmalar sonucunda Türkiye’de uygulanabiliyor. Ağız ve Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer, Box Teknik yöntemini MİLLİYET’e anlattı…  

■ Çene kemiği neden erir? 

Günlük ağız bakım yöntemlerinin gerektiği gibi uygulanmaması yanlış diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sonucu, diş etlerinde kanamayla birlikte iltihap oluşur. Bu basit diş eti iltihabı, tedavi edilmezse diş eti iltihabı olan ve diş eti hastalığı ilerlemiş hastalarda dişi çevreleyen kemikte rezorbsiyonlar görünür. Ayrıca diş çekimlerinden sonra da çene kemiğinde hızla erime meydana gelebilir. Ağzının bir bölgesindeki diş veya dişlerini uzun zaman önce kaybetmiş kişilerde, rezorbsiyon yani kemik dokusunda erime gerçekleşir. Eriyen kemik dokusu bazen estetik sorunlar oluştururken, implant operasyonları için kemiği yetersiz hale sokar ve hatta çeşitli sağlık problemlerine de zemin hazırlar. Uzun zaman hareketli protez kullanan hastaların çene kemiklerinde erime görülür. Travmaya bağlı olarak da çene kemiğinde kayıp olabilir. Diyabet de çene kemiği erimesine sebebiyet verebiliyor. 

Haberin Devamı

■ Box teknik ile kaybolan çene kemiği nasıl yeniden yapılıyor? 

Box Teknik yönteminde, kaybolan kemik dokusu üç boyutlu olarak yeniden yapılıyor. Dişlerini yıllar önce kaybetmiş ve protez kullanamayacak hale gelmiş kişilere bile yıllar sonra yeniden sabit protez yapılabilir. PLA (polilaktik asit) plakaları halen beyin cerrahisi ve ortopedide kullanılmaktadır. Hayvan kaynaklı kemikler özel tekniklerle laboratuvar ortamında insan kemik dokusuna uygun hale getirilir. Kaybolan çene kemiği bölgesine cerrahi bir operasyonla doku ile uyumlu PLA (polilaktik asit) plakaları yerleştirilir. Daha sonra plakaların arası hayvan kemiğinden elde edilen kemik greftleriyle doldurulur. Bu uygulamadan altı ay sonra sağlıklı kemik dokusu elde edilir ve hasta implant yapılarak yeni dişlere sahip olur. 

Haberin Devamı

■ Hangi hayvansal kemik kullanılıyor? 

Sığır, dana ve atların bacak kemikleri belli işlemlerden geçiriliyor. Sterilize edilip kemik bankalarında korunuyor. 

■ Box tekniğini diğerlerinden ayıran özellik nedir? 

Box tekniğini diğerlerinden üstün kılan özellik, hastanın vücudunun başka bir bölgesinden kemik alınmasına gerek kalmaksızın üç boyutlu kemik onarımının sağlanmasıdır. 

■ Bu teknik sadece implant yapılırken mi kullanılıyor? 

Hayır, dişeti hastalığı nedeniyle dişlerinin etrafında kemik kaybı oluşmuş kişilerde de uygulanıyor. Artık gençlerde de 35 yaşından sonra çene kemiklerinde önemli sorunlar olabiliyor. Diş eti hastalıkları sonucu da ortaya çıkan kemik erimeleri yüz kaslarında çökmelere, çizgilere ve kırışıklıklara yol açıyor. Bu operasyon estetik diş hekimliğinde önemli bir aşamayı da kat ettiğimizi gösteriyor. 

Haberin Devamı

Operasyon ne kadar sürüyor?

Operasyon süresi vakaya göre değişiyor. Türkiye’de yaptığımız ilk operasyon 50 dakika sürmüştü ama genel anestezi altında 2-4 saat arasında yapılabiliyor.
Hastanın aynı gün işine ve sosyal hayatına dönmesine engel olan hiçbir durum yoktur. Az miktarda ödem oluşma olasılığı vardır. Ancak genel anestezi altında yapılan tüm çene operasyonlarında hastanın bir gece hastanede istirahat etmesi uygundur.