EgeEkonomiye 'ilaç' olacak

Ekonomiye 'ilaç' olacak

11.08.2024 - 00:35 | Son Güncellenme:

İlaç endüstrisinin hammaddesi olan bitkiler, Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Bölgesi’nde (TDİOTB) yetişecek. Başkan Enver Olgunsoy, 104 parselli bölgeye 3 kattan fazla talep geldiğini söyledi.

Ekonomiye ilaç olacak

Kınık’ta toplam 1 milyon 236 bin metrekare alan üzerine kurulan Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Bölgesi (TDİOTB) bölge insanına iş imkanı sağlarken ilaçların ham maddesini oluşturan bitkilerin ihracatıyla da döviz kazandıracak. Kınık TDİOTB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Olgunsoy, bölgede altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla işletmelerin faaliyete geçebilir hale geleceğini söyledi. Toplam 104 parselin bulunacağı alanda parsellerin 3 bin ila 10 bin metrekare arasında değiştiğini açıklayan Olgunsoy, “Şimdiden bu parsellere 3 kat fazla ilgi var. Yerli ve yabancı birçok firma bölgede yer almak istiyor. Kınık'taki üreticilerimize tahsis konusunda öncelik vereceğiz. Asıl hedefimiz ise ülkemize daha fazla döviz kazandıracak olan katma değerli üretim yapacak firmaları buraya getirmek” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Talih kuşu kondu’

İlaçların ham maddesinin bitki olduğunun altını çizen Olgunsoy, “Bu açıdan baktığımızda Kınık’ın başına talih kuşu kondu. Henüz bunun farkında olmayabilirler ama bölgenin tam kapasite çalışmasıyla en az 5 bin kişiyi iş imkanı sağlanacak. Bölgemizde önceliğimiz ise Kınıklı üreticiler olacak” dedi. İzmir’in özellikle kekik, kantaron, nergis, lavanta gibi önemli bitkilerin merkezi konumunda olduğunu sözlerine ekleyen Olgunsoy, “Bu bitkilerin uçucu yağını ve içindeki ilaç hammaddesini çıkarıp sattığınızda normal bitkiye oranla 9 kattan 30 kata kadar artan bir değere ulaşmış oluyor. Biz bölgemizin, kentimizin neredeyse her noktasında bulunan bu bitkileri ekonomiye kazandırmak; Kınık’ı ve ülkemizi bu alanda önemli bir konuma getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Dünya genelinde sektörün 555 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olduğunu da aktaran Olgunsoy Türkiye'nin ise sahip olduğu potansiyele karşı bu pastadan aldığı payın çok yetersiz kaldığını kaydetti. 

Haberin Devamı

5 bin kişiye istihdam

Kınık TDİOSB bünyesinde Ar-Ge Merkezi’nin de olacağını açıklayan Enver Olgunsoy, “Bu merkezde sertifikalı tohum üretileceği gibi ürünlerin elde edilen uçucu yağların içindeki etken maddelerin oranları da bu merkezde analiz edilecek. Böylece laboratuvar ortamında bilimsel olarak onaylanmış ürün elde edilecek” ifadelerini kullandı. Yatırım yapmak isteyen işletmelerin uzun soluklu ve nitelikli üretim yapabilmesi için Fizibilite Raporu isteyeceklerini de sözlerine ekleyen Olgunsoy, “Kınık TDİOTB'de İzmir Ticaret Borsası ile 'Ürün Borsası da kuracağız. Bu borsa aracılığıyla ürünlerin fiyatlarını belirler hale geleceğiz. Tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bir kümelenme yapacağız. Önümüzdeki yıl işletmeler faaliyete geçtiğinde bölgede en az 5 bin kişilik bir istihdam yaratılacak. Bölgede uçucu yağlar, sabit yağlar, kurutmalık tesisleri, ilaç ve kozmetik sektörüne hizmet veren firmalar, ARGE merkezi, ürün borsası gibi alanlar olacak. İlerleyen süreçte Tıbbi Bitkiler Meslek Yüksek Okulu açmak için de girişimlerimiz olacak” dedi.

Haberin Devamı

Kovid’e karşı kekik

Başkan Enver Olgunsoy, “Ülkemizde 8 bin 500 civarındaki bitkinin yaklaşık 5'te 1'ini tıbbi aromatik bitkiler oluşturuyor. Bu da yaklaşık 1500 bitkiye denk geliyor. Fakat bu bitkilerin şimdiye kadar sadece 600 civarındaki incelendi. Örneğin kantaron dünyadaki hekimler tarafından geçtiğimiz yıl 40 milyon kez reçete edilmiş. Bunun 5 milyonu sadece Almanya'da yazılmış. Bu bitkinin merkezi, menba İzmir. Biz niye bu bitkinin ekstratını çıkarıp ihraç etmeyelim? En çok satılan diğer bir bitki ise kekik. İzmir kekiğin de başkenti. Öyle mucizevi ki Covid’e karşı kullanılıyor” diye konuştu.

 

 

Yazarlar