14.12.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:
Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi bünyesinde 650 bin dolarlık bağışla, nisan ayında temeli atılan ve alanında ilk olma özelliği taşıyan Shipley Altındağ Gastronomi Akademisi’nin devir teslim töreni yapıldı. Çeşme Turizm Fakültesi Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen devir teslim törenine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Tüzün, üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Üniversite olarak bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Rektör Budak, “Gastronomi eğitiminde Türkiye’de bir ilk olan modeli hayata geçireceğiz. Alanında çığır açacak böylesi bir akademiyi, turizm sektörüne kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizin turizm alanındaki gelişimine önemli katkılar sunacak. Çeşme’yi gastronomi turizminin merkezi haline getirecek” dedi. Prof. Dr. Budak, başta bağışçılar Richard Shipley ve eşi Feyza Altındağ Shipley olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Çeşme’ye değer katacak
Kaymakam Maraşlı da, “Bahar döneminde eğitim faaliyetlerine başlanacak. Akademimiz hem ülke turizmine hem de çok değerli coğrafyamızın gastronomi kültürüne katkılarda bulunacak. Buradan yetişen öğrencilerimiz, sektöre ve ülke ekonomisine fayda sağlayacak. Akademimizin faaliyetleri yöresel lezzetlerimizi tanıtacağı gibi gastronomimize de çeşitli kazanımlar üretecektir” diye konuştu. Dekan Gültekin ise, “Alanında ilk olma özelliğini taşıyan Shipley Altındağ Gastronomi Akademisini üniversitemize, ilçemize, şehrimize ve ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz” ifadesini kullandı. Öte yandan Ege Üniversitesi, Türkiye’nin 23 araştırma üniversitesi arasına girdi. Ege Üniversitesi’ne destek programı kapsamında aktarılan bütçe bir önceki yıla göre 3 kat arttı.
Karşıyaka’da mutfak sanatları merkezi yolda
Karşıyaka Belediyesi, Ege’nin mutfak kültürünün tanıtımına ve gelişimine katkı sunmak, gastronomi alanında nitelikli personel yetiştirerek istihdama destek sağlamak amacıyla Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’ni yaşama geçiriyor. Eğitim ve etkinlik odaklı bir tesis olarak düzenlenen merkezde, teknolojik donanıma sahip çok amaçlı bir Yemek Atölyesi olacak. Öğrenciler, çeşitli gastronomik kimlikleri deneyimleyerek öğrenebilecek. Ayrıca merkezde, deneyimli şefler eşliğinde pastacılık alanının inceliklerine dair pratik derslerin görüleceği ve sunum yöntemlerinin öğrenileceği bir ‘Tatlı ve Unlu Mamüller Atölyesi’ yer alacak. Tüm eğitim programları Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenleri tarafından hazırlanacak. Başkan Dr. Cemil Tugay, tesisin Karşıyaka’ya değer katacağını kaydetti.