EgeCeren Grup’un sektörler arası büyüme yolculuğu

Ceren Grup’un sektörler arası büyüme yolculuğu

21.07.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dinar’da tarımcılık ile uğraşırken enjeksiyon makinası alıp, İzmir’de plastik işine giren Mehmet Acar bugün üç oğlu, bir torunuyla perakendecilikten enerjiye pek çok alanda faaliyet gösteren Ceren Grup’u kurdu. Büyük oğul İbrahim Acar’dan Ceren Grup’u büyütme  çabalarını dinledik

Ceren Grup’un sektörler arası büyüme yolculuğu

Boşnak bir anne ile Türkmen babanın oğlu olarak 1951’de Afyon Dinar’da doğan Mehmet Acar, ticari zekaya sahip annesinin yönlendirmesi ile girişimci oldu. 30’lu yaşlarında Dinar’da devam eden tarım ve ticaret işlerini bırakıp, İzmir’e geldi. 1992 yılında satın aldığı enjeksiyon makinası ile Pınarbaşı’nda plastik fabrikası kurdu. O gün temelleri atılan Ceren Grup, bugün toptan ticaret, imalat, perakende mağazacılık, turizm, inşaat, enerji, hayvancılık, lojistik ve depoculuk sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Mehmet Acar’ın girişimci cesaretiyle kurduğu Ceren Grup, bugün oğulları İbrahim Acar, Hilmi Acar, Cüneyt Acar ve torunu Mehmet Acar’ın da çabalarıyla büyüyor. Üç nesil, risk alarak farklı sektörlerde yatırım yapıyorlar. Büyük oğul İbrahim Acar’dan, girişimcilik öyküsü ve Ceren Grup’u büyütme çabalarını dinledik.

Haberin Devamı

Afyon Dinar’da tarım, tavukçuluk, ticaret, benzin istasyonu işleriyle uğraştıklarını anlatan İbrahim Acar, “Dinar’ın toprak sahibi ailesiydik. Babam girişimci, cesur bir adam. Eniştemiz o dönem İzmir’e tayin olmuş hakimdi. Özgörkey’lerin Etap Plastik’in üretimini beğenmiş. Babamı davet etti, fabrikayı gezdiler. Babam da beğenmiş, hemen enjeksiyon makinası almış. Dinar’a döndü, ‘İzmir’e taşınıyoruz’ dedi. En büyük tavukçulardan biriydik. Tavuk çiftliğini 3’üne 5’ine bakmadan sattı. Fabrika kurup, plastik enjeksiyon üretimine başladık. Liseyi bitirdim. Makinayı aldığımız mühendislik firmasında işi öğrenmek için çalıştım. Anadolu’dan gelmişiz, ilk kez makina, fabrika görüyoruz. Zamanla uzmanlaştık, ticareti, üretimi öğrendik. İşimizi seviyoruz, genetik olarak yatkınız. Bu özellik babaannemden gelme. 1959’da babamı, 1981’de beni, ticareti öğrenelim diye İstanbul’a götürdü” dedi.

Haberin Devamı

Ceren Grup’un sektörler arası büyüme yolculuğu

‘Yurtdışına yöneldik’

Grubun üretim amaçlı ilk firması Ceren Plastik ile 2000’lerin başına kadar üretim odaklı çalışıldığını belirten Acar, “Firmayı 7 yılda çok iyi bir yere getirdik. Ekonomide sıkıntıların baş gösterdiği 1999’da ortanca kardeşim Hilmi üniversite eğitimini bitirip geldi. Onun ticarete daha yatkın olmasıyla üretimden, ticarete bir geçiş oldu” dedi.  Faaliyeti toptan ticarete kaydırdıklarını anlatan İbrahim Acar, “Aynı yıl Pınarbaşı Fincancılar Çarşısı’nda toptan satış mağazası açtık. 45 bin metrekareyi bulan bu alan içinde 30 bine yakın ürün sergilenmekte ve satılmaktadır. Uygun bulduğumuz her şartta ticaret yaptık. İthalat, ihracat, yerli üretim, fark etmeden ticaret yaptık. Gerekirse fason ürettirdik, sattık. Pazar koşulları nasıl yol gösteriyorsa biz ticari faaliyetimizi ona uydurduk. 2003’e geldiğimizde toptana perakendeyi ekledik. O yıl Forbest markasıyla Karşıyaka’da ilk mağazayı açtık. 2009 yılına kadar hızlı büyüdük. Yurtdışına da yöneldik. 2 yıl önce Hollanda’nın Rotterdam kentinde ilk yurtdışı mağazamızı açtık. Bu noktada grup olarak büyüdük, şirket sayımız arttı. Üretim için kurduğumuz Ceren Plastik’in yanına, toptan satışlar için Ceren Kardeşler firmasını, perakende mağazalar için Leva Mağazacılık firmasını eklemiş olduk. Bugün Ceren Elektronik de grup şirketleri arasında. O da zincir marketlere yaptığımız satışların kurumsal yapılanması için faaliyet gösteriyor. Ticaret alanında yerel marketler, ulusal marketler, perakende mağazalar, toptancılık, az da olsa ihracat ve az da olsa üretim faaliyetlerimiz yürüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dostlarına destek oluyorlar

Acar Ailesi kendileri büyürken, dostlarını da unutmamışlar. Mehmet Acar, Panko Birlik ve Şekerbank’ın yönetim kurullarında görev yapmış. Dinarlı dostları, Şekerbank’tan geçtiği banka batınca ortada kalmış. Mehmet Acar hem ona iş imkanı yaratmak hem de büyümek için Gıda Çarşısı’nda bir toptan mağazası daha açıp, onu başına geçirmiş. İşi büyüten bu arkadaşıyla şimdi mağazada işlerini birlikte büyütüyorlar.

Turizmde yeni hedefler

Aynı yıl turizm sektörüne girdiklerini vurgulayan Acar, şu bilgileri verdi; “Dila Otelcilik’i satın aldık. Böylelikle Dalyan Sisus Marina Otel de grup şirketlerinin içinde yerini aldı.  2015-2020 yılları arasında kendimiz işlettik. Sonra 3 yıl kiraya verdik ama başarılı olmadı. Turizm sektörünün başarılı ismi Sami Türkay ile yönetim anlaşması yaptık. Dalyan’daki Sisus Beach ile Çeşme’de misafirlerimize ve komşularımıza çevreye olan sorumluluklarımızın bilincinde kaliteli sahil hizmeti veriyoruz. Profesyonellerle çalışmayı seviyoruz. Dürüst, çalışkan, uzman insanlarla çalışmak çok önemli. Ancak iş hayatında ahlak çok zor bulunan bir özellik haline geldi. Özellikle genç nesli çalıştırmak çok zorlaştı. Bu nedenle işin sahibi olarak kontrolü elden bırakmamak gerekiyor. Çünkü işte sadakat zor bulunan bir özellik. Özellikle hizmet sektöründe çok zor. 3 yıllık stratejik planımız dahilinde turizm ve hizmet sektöründe yepyeni projelere imza atmayı düşünüyoruz. Hedefimiz diğer sektörlerde olduğu gibi bu sektörde de iddialı bir yer edinmek olacaktır.”

Haberin Devamı

Aynı yıl güneş enerjisi alanına da yatırım yapmışlar. İlk olarak Dinar’da GES projesi başlatmışlar. Bugün kendi binalarına kurdukları güneş enerjisi panelleri ile elektrik enerjisi üretiyorlar. Bunun bir kısmını kendi binalarında faaliyetleri için kullanırken, bir kısmını da satıyorlar.

Haberin Devamı

‘Girişimcilik aileden geliyor’

Aile olarak girişimci cesaretine sahip olduklarını açıklayan Acar, bir yatırımlarının da tavukçuluk üzerine olduğunu vurgulayarak, “Kemalpaşa’da tavuk çiftliği aldık. Bu yatırımı arazisi için yapmıştık ama işletme başarılı olduğu için faaliyeti sürdürme kararı aldık. 12 bin metrekareyi bulan tavuk kümeslerimizde kanatlı hayvan yetiştiriyoruz. Çiftlik üretiyor ve ürünleri Lezita’ya veriyor. Aynı zamanda tavuk kümeslerimizin üstünde güneş enerjisi üretimi var. Pandemi döneminde Çeşme, Bornova, Kemalpaşa’da arazi yatırımlarımız oldu. Kemalpaşa’da depolar kuruyoruz, bazılarını kiralıyor, bazılarını satıyoruz. Soğuk hava depoları açma hedefimiz var. Depoculuk ile birlikte inşaat işine de girdik. 2020 yılında Çeşme Dalyan’da villa projesi gerçekleştirdik. 2024’ün son çeyreğinde Bornova’da Otogara yakın konut projesi, Dalyan’da da rezidans projelerimiz başlıyor” diye konuştu. Ceren Grup’un farklı alandaki son yatırımı lojistik üzerine. Birkaç yıl önce nakliye sektöründe tecrübeli bir arkadaşları ile ortak proje geliştirdiklerini ifade eden İbrahim Acar, “KA Lojistik’i kurduk. Verdiğimiz hizmetler arasında konteynır taşımacılığı ve depolaması, lowbed dorse taşımacılığı ve rüzgâr gülü parçaları taşıma gibi özel hizmetler bulunmakta, 2 yıldır Aliağa yolu Foça kavşağında faaliyette. Emekleme dönemini geçtik ama koşmadan, sağlam adımlarla yürüteceğiz” dedi. 

Ceren Grup, bugün 100 bin metrekarelik depolama alanına, 900’ün üzerinde istihdama sahip. Toptan ve perakendede 30 bin metrekarelik mağaza alanında 20 bin çeşitten fazla ürün satıyor. Valiz ve rattan bahçe mobilyaları imalatı gerçekleştiriyor. 9 adet perakende, 2 adet toptan satış mağazası bulunuyor.

Geleceğe yönelik hedefler:

- Perakende alanında güçlenmek, yeni mağazalar açmak

- Avrupa’da perakende mağazaları açmak. 5 yıl içinde Almanya, Fransa ve İngiltere’de 10 mağaza açılması planlanıyor.

- Turquality Projesi’nden destek alarak ihracatı artırmak.

- Afrika pazarında da söz sahibi olmak.

- İhracat hedefine paralel ihracat departmanı kurmak, istihdamı uzmanlaştırmak.

- Turizm’de yeniden yapılanan Sisus Marina Otel ile yepyeni ve farklı projeler yaparak otelcilik sektöründe iddialı gruplar içinde yer almak.