EgeBoyun fıtığında yaşamı kolaylaştıran tedavi

Boyun fıtığında yaşamı kolaylaştıran tedavi

25.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Seymen Özdemir boyun fıtığıyla ilgili cerrahi tedavide geç kalınmaması gerektiğini belirtti

Boyun fıtığında yaşamı kolaylaştıran tedavi

Boyundaki yedi adet omurga arasında bulunan disk yapısının zamanla ve travma sonucunda su içeriğini kaybederek sertleştiğini ve amortisör görevini yerine getiremediğini belirten, Ekol Hastanesi’nden Op. Dr. Seymen Özdemir, “Diskteki bozulma devam ederken çevresinde bulunan güçlü bağ dokusu yer yer zayıflar ve yırtılır. Bu yırtıklar arasından taşan diskin merkez yapısının sinir dokusu üzerine yaptığı baskı ile boyun fıtığı olarak adlandırılan hastalık ortaya çıkar” dedi.
Ağır, zorlayıcı, tekrarlayan hareketler ve ağır kaldırmanın boyun fıtığının nedenleri arasında gösterildiğini söyleyen Op. Dr. Özdemir, “Artan kilo ise kişiler için boyun fıtığı oluşumunu kolaylaştırır. Başımızı öne eğerek masa başında çalışanlarda veya el işi yapanlarda bu gruptadır. Ailesinde boyun fıtığı görülenlerde görülme sıklığı bir miktar daha fazladır. Bilgisayar karşısında uzun saatler geçiriyorsanız, spor yapmıyorsanız ve kaslarınız zayıfsa risk grubundasınız” diye konuştu.
İlk belirtilerin boyun ağrısı olarak ortaya çıktığını söyleyen Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Özdemir, “Ancak boyun ağrısının tek nedeni boyun fıtığı değildir. Hastanın sırtına kürek kemiğine ve koluna yayılan ağrı olur, etkilenen bölgeye bağlı olarak el parmaklarına kadar ağrı ve his kaybı görülebilir” şeklinde konuştu. Özdemir, sözlerini şöyle noktaladı: “Gerekli durumlarda elektromyelografi tetkiki yapılabilir. MR ve BT tetkikleri, boyun fıtığı için tanı koydurucu bulgular verecektir.”