EgeBayramda azar azar ama sık sık yiyin

Bayramda azar azar ama sık sık yiyin

24.06.2017 - 06:10 | Son Güncellenme:

Gaziemir Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Diyetisyen Çağla Yüksek, tatlısı bol bayram sofralarının sakıncalarını anlattı, oruç sonrası sıkıntı yaşanmaması için uyulması gereken kuralları hatırlattı

Bayramda azar azar ama sık sık yiyin

Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Diyetisyen Çağla Yüksek, bayram sofralarına dikkat çekti, uyarılarda bulundu. Yüksek, “Ülkemizde bayram denilince genellikle aklımıza zengin sofralar, tatlılar, kısacası yeme-içme gelir. Öğün saatleri düzensizleşir. Yemek fazla kaçırılır. Oldukça fazla sıvı kaybedilir” dedi ve şu önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

- Bayramı güzel bir kahvaltıyla karşılayın. Yemeği azar azar ama sık sık, 3 ana ve 2 ara öğün şeklinde yiyin. Orucun bitmesiyle sabah kahvaltılarına duyulan özlem abartılmamalı. Tam tahıllı ekmek, az yağlı peynirler, bol yeşillik ve belki biraz meyveyle kahvaltı renklendirilebilir.

- Ara öğünleri atlamayın. Bayramda ikramlar; hamur işleri ve tatlılardan oluşuyor. İkram geri çevrilmez belki ama hepsini tüketmek zorunda da değiliz. Tatlı tüketiyorsak az miktarda ve şekersiz çayla tüketilmesi daha sağlıklı. Elden geldiğince meyve, süt veya az miktarda cevizle de aralarda atıştırabiliriz. Öğün aralarında en fazla 4 saat ara verilmeli. Asla kendinizi aç bırakmayın fakat şekerleme, çikolata gibi zararlı besinlerle de öğün geçirmeyin. Bu şekerlemelerden sonra kan şekeri dengeniz bozulabilir ve birden yemeğe saldırma hissi oluşabilir.

Haberin Devamı

- Yağlı yiyeceklerden uzak durun. Etleri ızgara tercih edin. Sebzeyi asla ihmal etmeyin. Mutlaka öğünlerde salata ve süt ürünlerinden herhangi biri olmalı.

- Kalp hastaları programlarını atlamamalı. Kalp damar, hipertansiyon, diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olanlar bayram havasına girip beslenme programlarını atlamamalı. Bayramda da günde en az 2-2,5 lt su içmeliyiz.