31.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
14 milyon verimli zeytin ağacı ile sektörün en önemli üretim merkezi Akhisar, Olivtech Fuarı’na güçlü bir katılım sağladı. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat’tan da sektöre “Birlik” çağrısı geldi. Tunus örneğine dikkat çeken Alhat, “15 sene önce dünya ikinciliği hedefini koyan Türkiye, geriden gelen Tunus’a bile geçildi. Rüzgara göre yön değiştiren sektörel politikalar nedeniyle yatırımcılar önünü göremiyor. Çünkü ortak hedefe yönelecek birlikteliği bugüne kadar kuramadık. Tunus, hem üretimi hem kalitesini yükseltti. Ambalajlı ihracatta üçüncü sıraya oturdu. Bugün dünyanın neresine gitseniz İspanyol, İtalyan markalarının yanında Tunus zeytinyağlarını da görürsünüz” dedi. “Sektörde ben dahil STK temsilcileri mikrofonu elimize aldığımızda kendi şehrimizi övüyoruz” sözleriyle bir başka soruna da dikkat çeken Alhat, şöyle devam etti:
Elimizden geleni yapıyoruz
Amerika’dan Çin’den Brezilya’dan bakınca bırakın Akhisar’ı, Türkiye’nin zeytinyağı ürettiğini bile bilmiyorlar. Biz birbirimizi yerken atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Kısır çekişmeleri bırakıp çiftçisinden sanayicisine, pazarlamacısına ihracatçısına tüm sektör bileşenlerinin destek verdiği ulusal bir zeytincilik politikası belirlersek ve koşullar değişse bile devletin kanatları altında taviz vermeden bu yolda yürürsek, 15 yılda ilk sıraya yerleşmemiz işten bile değil. Bu noktada Akhisar Ticaret Borsası olarak iki yıldır lisanslı depo kurma izinleri için gayret gösteriyoruz. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Ama söylemeden geçemeyeceğim. Prosedürler çok yavaş ilerledi hala bir kaç haftalık sürecimiz var. Yeni sezona yetiştirebilir miyiz bilmiyorum ama elimizden geleni yapacağız. Ama devlet desteği ve güvencesi olmadan bu iş olmaz. Öte yandan yıllardır dile getirdiğimiz KDV indirimi için teşekkür ediyoruz. İhracat teşviklerine benzer bir model, yasal iç piyasa satışları için de uygulanmalı.”
Yol haritasını açıkladı
Alhat, yol haritası olacak önerilerini de şöyle sıraladı:
“Çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini birlikte yapacakları kollektif çiftçilik modellerini teşvik edecek tedbir ve destekler çıkarılmalı. Diğer üretici ülkelerin firmalarına yapılan ihracatlar, teşvik dışında kalmalı. Hatta vergi konularak sınırlandırılmalı. Ambalajlı markalı ürünler ile konserve ya da diğer işlenmiş gıda sanayinde bileşen olarak kullanılacak bulk ihracatlara teşviklerin artırılmalı.”