24.03.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kenti iklim değişikliğine dirençli bir hale getirmek amacıyla eylem planını hazırladı.
2020 yılında Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü’nü kuran Büyükşehir, çalışmalarına hız katarak şehrin Sera Gazı Envanter Raporu’nu çıkardı, Balıkesir İklim Değişikliği Eylem Planı aşamalarını sağlam bir zemine oturttu. Sürdürülebilir ve karbonsuz örnek bir şehir inşa etmek vizyonunda çalışmalara başlayan Büyükşehir, Türkiye’nin INDC’si (Niyet Edilen Ulusal Katkı) dikkate alınarak uluslararası süreçlerde öngörülen hedef olarak belirlenen 2030 yılına kadar yüzde 21 artıştan azaltım sağlayacak. Belirli aralıklarla düzenlenen çalıştaylardan elde edilen bulgular, ilgili kurum ve paydaşlarla değerlendirilecek.
Uluslararası Carbon Disclosure Project (CDP) platformuna üye olan ve veri paylaşımı yapan Balıkesir Büyükşehir, aynı zamanda ‘Avrupa İklim ve Enerji İçin Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzalayarak Birleşmiş Milletler tarafından da destekleniyor. Sözleşmeyle; sera gazı salımını azaltma, yenilenebilir enerji kullanımını artırma, iklim değişikliğiyle mücadele gibi konularda önemli adımlar atılacak. Vahşi depolama alanlarının ıslahı ve evsel atıkların rehabilite edilmesiyle ilgili çalışmalarını da aralıksız sürdüren Balıkesir, düzenli depolama sahalarını tüm ilçelere yayacak. Mevcut vahşi depolama alanlarında rehabilite çalışmalarını sürdüren Büyükşehir, toplanan katı atıkları ayrıştırarak Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında işleyerek enerji üretiyor.
Çöp gazından elektrik üretilen tesiste doğaya metan gazı salımının önüne geçilerek bu güne kadar toplam 110 bin megavat elektrik enerjisi üretiliyor. Kapalı pazaryerlerinin çatılarına fotovoltaik güneş panelleri yerleştiriliyor. Ulaşımda enerji verimliliği ve emisyon azaltımını sağlamak amacıyla doğalgazla çalışan 65 otobüs araç filosuna katıldı. Başkan Yücel Yılmaz, sürdürülebilir bir kent inşa ettiklerini söyledi.